Идеи за прически

Мраморни яйца за Великден по китайска рецепта

Знаете ли, че китайците също боядисват яйца, но за разлика от християнския свят не правят това за Великден, а за други празници. Например за рожден ден се консумират червени яйца, тъй като символизира добър късмет, плодородие и дълголетие.

В днешната тема ще използваме китайската кухня в оригинална идея за Великден, ще си направим цветни мраморни яйца по китайска рецепта.

Мраморни яйца за Великден по китайска рецепта
За разлика от останалите начини за боядисване на мраморни яйца при които се оцветява черупката, този път ще направим мраморен ефект под нея.

Подготовката на яйцата изцяло прилича на начина, по който се правят прочутите китайски мраморни яйца, познати още като чаени яйца, само че вместо с чаена смес ще ги оцветим с безвредни боички.

Получават се супер ефектни яйца за празничната трапеза, които могат да се използват за украса на салати и най-различни блюда не само за Великден, а за всякакви поводи. Идеята е много добра и ако се чудим какво да правим с пукнатите яйца. И така ...

Как да си направим мраморни яйца




Как да си направим мраморни яйца


Как да сварим яйцата

Поставете ги във водата (1) и оставете да заврат за 7 минути (2) . След това изключете котлона и ги оставете за още 5 минути. После извадете яйцата от водата и ги оставете да се охладят за половин час.

Как да подготвим варените яйца

След като яйцата са охладени леко ги натиснете върху твърда повърхност, докато се появят пукнатини навсякъде (3). Може да направите това и чрез почукване с лъжица. Бъдете внимателни, от черупката не бива да се отделят парченца.

Как да боядисаме Мраморни яйца с хранителни оцветители

Как да боядисаме яйцата

Пригответе си няколко найлонови торбички (по 1 за всеки цвят) и течни оцветители за храна (4) в предпочитаните цветове. След това поставете първото яйце в торбичката и го залейте с боя с помощта на супена лъжица (5). Внимателно разтръскайте и се уверете, че цялата повърхност на яйцето е покрита с боя. Оставете да престои 30 минути, за да поеме боята (6).

Как да направим мраморен ефект

След 30 минути изплакнете яйцата в мивката, за да отстраните излишната боя. После напръскайте всяко яйце с бял оцет (7). Накрая подсушете яйцата с хартиена кърпа (8) и вече имате красив мраморен ефект, ако не вярвате надникнете отвътре.

Как да си направим мраморни яйца за Великден

Под черупката яйцата са украсени с ефектни мраморни жилки (9). Остава само да ги обелите (10) и са готови за празничната трапеза. Вътрешността им е напълно годна за консумация, тъй като използвахме безвредни оцветители.

Мраморни яйца за ядене и укаса на храна

С тази рецепта може да си направите мраморни яйца за Великден в най-различни цветове и да изненадате с тях близките си за празника. Също така може да ги използвате за украса на храна в делници и семейни празници.

Великденски мраморни яйца


Мраморните яйца са идеални за декорация на салати и ордьоври или забавни украси на детски порции.

Още идеи за украса на храна:


Роза от домат


Цвете от репичка


Гирлянд от краставица



Още идеи за празничната трапезата:


Украса на храна за Великден

Плата Хапки за парти


Великденска украса за маса


Вазички, саксийки и свещници с черупки от яйца



Още идеи за великденски яйца:


Боядисване на яйца с натурални бои


Великденски яйца с дантела


Великденски яйца с личица


Великденски яйца за деца – снимки

Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации