Идеи за прически

6 техники за боядисване на великденски яйца

Вижте няколко техники за боядисване на великденски яйца, които може да са ви от полза за предстоящия голям християнски празник.

1. Великденски яйца на петна


Яйца на петна

Това е един много лесен и ефектен начин за боядисване на великденски яйца. Трябва ни само парченце домакинска гъба, с която като с тампон да нанесем акрилна боя по повърхността на яйцето.

При тази техника може да се използват акрилни бои в различни цветове. Нанасяме ги с гъбата последователно върху повърхността на небоядисаните твърдо сварени яйца, които сме приготвили за Великден.

Друг вариант е да боядисаме яйцата предварително с обикновени бои за яйца, след което да направим ефектни петна само с един цвят акрилна боя, например с бяло, както е показано на снимката. Още техники за боядисване на великденски яйца с акрилни боички тук.

2. Мраморни яйца


Мраморни яйца

При тази техника за боядисване на яйца се използват обикновени бои за яйца, разтворени с вода в подходящи съдове. Прибавете по 1 суп. лъж. олио и 1 суп. лъж. оцет къв всеки цвят от боята.

Потопете яйцето в първия цвят и оставете да поеме боята. После го извадете и ще видите, че не е плътно боядисано. Подсушете със салфетка или домакинска хартия. След това потопете яйцето в следващия цвят. Можете да повтаряте процедурата докато постигнете желания резултат.

Накрая се получават много красиви мраморни яйца за Великден. Вижте още начини за боядисване с подобен ефект:
Мраморни яйца за ядене и украса на храна
Мраморни яйца за декорация

3. Писани яйца


Писани яйца

Тази техника, наречена още багик е разпространена в много краища на България. Типични примери са Чепинско, Велинград, Ракитово.

Практикува се със специален инструмент – писалка. На върха на писалката има восък, който като се загрее на свещ рисува фигурите по яйцата.

Самите яйца трябва да се сурови, а писеца на писалката се нагрява периодично на свещта, докато се изпише цялото яйце.

На нашия пазар продават готови комплекти за писани яйца, които изглеждат така:

комплекти за писани яйца

В комплекта има инструкция как се ползва, така че ако искате можете да си направите писани яйца за Великден с негова помощ. Впрочем с подобна техника се правят и световноизвестните украински писани яйца.

4. Украински писани яйца - Писанки

Видеото по-долу много добре показва начина, по която се правят украинските писани яйца:



5. Рисувани великденски яйца


Рисувани яйца

Онези от вас, които умеят да рисуват могат да проявят таланта си и да направят красиви рисувани яйца за украса на дома, за сувенири или за подаръци на близките за Великден.

Може да използвате различни бои и контур (продават се в магазините за художествени материали). Подходящи са акрилни бои или бои за керамика на неводна основа (за да не се отмива лесно боята)

Рисувани великденски яйца
Преди да пристъпите към рисуването сварете добре яйцата и ги оставете да се охладят. Основният цвят нанесете с дебела четка върху яйцето, а орнаментите нарисувайте с много тънка четка и контур.


Рисувани яйца
Също така може да боядисате яйцата предварително с обикновени бои в желаните цветове, след това да нарисувате декорацията с тънка четка и контур.

Друг вариант е да комбинирате: оцветяване с обикновени боички, рисуване с восък и рисуване с бои за керамика. Получава се много ефектно като жълтото яйце на снимката по-горе, което съчетава трите техники за боядисване на яйца.

6. Декупажни яйца за Великден


Декупажни яйца

Тези яйца са декорирани с една от техниките на художествения декупаж, наречена рисуване със сянка (тен). Декупажни яйца за Великден могат да се направят с повечето техники за декупаж (още идеи тук). Подходяща е например салфетната техника или техниката за състаряване Кракле, при която се получава интересен напукан ефект.

великденски яйца боядисване

Съществуват още много интересни начини за боядисване на яйца - и лесни и по-трудни, традиционни, оригинални, всякакви. Остава само да си изберете или просто да разгърнете въображението си и да зарадвате любимите хора с най-хубавите великденски яйца.



Още 6 техники за боядисване на яйца за Великден:

Боядисване на яйца с натурални бои


Великденски яйца с листа


Великденски яйца за деца


Боядисване с вратовръзки


Боядисване с дантела


Златни великденски яйца

1 коментар :
  1. Много интересна статия. И аз бих предложила нещо много лесно
    http://iliannas.blogspot.com/2012/03/blog-post.html
    http://iliannas.blogspot.com/2012/04/blog-post.html

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации