Интересен начин за украса на великденски яйца с коприна

Интересен начин за украса на великденски яйца с коприна Тази година Хубава жена реши да облече великденските яйца по последна мода. В предишни теми видяхме как да си направим ефектни яйца с дантела и златни яйца с метално фолио, а сега ще разгледаме един много интересен начин за украса на великденски яйца с коприна.

Този метод на декорация, познат още като боядисване на яйца с вратовръзки, представлява всъщност трансфер на копринения принт върху повърхността на яйцето.

Изобщо не ви е необходима боя за яйца, защото с тази техника яйцата се оцветяват от коприната. Става лесно, всеки може да пробва, а накрая се получават много оригинални шарени яйца за Великден.


Копринени великденски яйца

Красиви яйца като тези могат да се направят с пъстри копринени парцалчета с всякакви щампи. Единственото условие е да се уверим, че използваме естествена коприна. Стара копринена вратовръзка върши чудесна работа. Колкото по-ужасно изглежда, толкова по-красиви стават яйцата. Ако нямате подходяща вратовръзка, отскочете до кварталното Версаче. В магазините “втора ръка“ със сигурност ще намерите. Проверете етикета от задната страна, трябва да е означено: 100 % silk

Стара вратовръзка от естествена коприна

Също така могат да се използват всякакви стари дрехи от естествена коприна – шарена блуза, рокля с принт или поомръзнал копринен шал, дори копринени боксерки. Колкото по-ярка е щампата, толкова по-лесно ще се трансферира и върху яйцето ще се получи по-контрастен принт. Нарежете избраните копринени платове на парченца – достатъчно големи, за да увиват яйцата. След това увийте плътно всяко яйце и завържете с връвчица. Заигравката тук е в посоката на шарките.

Парцали от естествена коприна за украса на великденски яйца

Може да отпечатате щампите хоризонтално, като увиете яйцата както са легнали, а ако ползвате поставки за яйца, може да направите принтовете вертикални. Коприната трябва да е прилепнала плътно към яйцето, а на местата където се връзва се получават красиви размазани шарки, нещо като акварел. След като яйцата са увити в коприна, ще ви трябва парче бял памучен плат. Стара каръфка, чаршаф или тънка кухненска кърпа вършат добра работа. Нарежете на парчета, увийте с тях яйцата (плътно върху коприната) и завържете здраво, както направихме това с коприната.

Бял памучен плат, стара калъфка за украса на великденски яйца с коприна

След това поставете яйцата в тенджера и ги покрийте с вода. Добавете 1/4 чаша оцет и оставете да заври. После намалете температурата и оставете да къкри в продължение на поне 20 минути. След 20 мин. яйцата са напълно готови, но ако искате да се получат принтове с по-ярки цветове може да ги оставите 35-40 минути на бавен огън. После извадете яйцата и оставете да се охладят. Накрая развийте и вижте какво се е получило. Не изхвърляйте парцалчетата, могат да се използват повторно.

Великденски яйца с принтове от коприна

Най-забавното в случая е, че никога не се знае какво ще се получи и когато развиете яйцето може да очаквате интересни изненади. Разбира се щампата няма как да е точно същата, както на плата, за това пък яйцата изглеждат много артистично. В зависимост от принтовете на коприната, накрая се получават ефектни великденски яйца с красиви шарки.

Копринени великденски яйца с красиви шарки

Ако искате може да ги полирате с малко олио и мека кърпа. Този интересен начин за украсяване на великденски яйца работи много добре за по-дребни яйца. Разбира се яйцата стават за ядене, но ако ви притесняват боите на коприната може да ги използвате само за великденска декорация и да си направите яйца с естествени бои за консумация.

Шарени яйца за Великден от коприна


В случай, че щампата не ви се получи добре винаги може да дръпнете една боя над нея.
Вижте интересни техники и лесни идеи за боядисване на великденски яйца

Още интересни начини за украсяване на великденски яйца:
С акрилна боя и подръчни материали
Великденски яйца с листа
Забавни великденски яйца

Украса на дома
Великденска украса за дома
Великденска украса за маса

Украса на храна
Роза от домат
Цвете от репичка
Гирлянд от краставица

>

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-четено

Google+

facebook