Идеи за прически

Как да си направим златни великденски яйца

Как да си направим златни великденски яйца Съществуват най-различни начини за декорация на великденски яйца – някои традиционни, други по-нестандартни, а в днешната тема ще видим една много оригинална идея:

Как да си направим златни великденски яйца


С техниката, описана по-долу, се постига чудесен златен ефект, а яйцата могат да се направят изцяло в златно или на златни петна, както е показано на снимката.



Започваме с боядисване на яйцата, които разбира се, предварително са сварени и охладени (1). За оцветяването може да се използват всякакви бои за яйца, сладкарски боички и хранителни оцветители или ако предпочитате може да си боядисате яйца с натурални бои.

Разтворете боичките в подходящи съдове и потопете яйцата (2). Обикновено в опаковките има инструкции, добре е да ги спазваме, за да постигнем желаните цветове. Накрая оставете яйцата да изсъхнат добре (3)

Златни великденски яйца - боядисване

Ако искате яйцата да са оцветени в равномерен тон, без петна от утаяване на боята, може да си направите специална поставка за яйца, върху която да съхнат, вместо да използвате, както обикновено кора за яйца.

За поставката ще ви трябва парче стериопор или дунапрен и клечки за зъби (по 4 бр. за всяко яйце). Клечките се забиват в стериопора на разстояние, достатъчно да задържи яйцето над повърхността, както е показано на горната картинка. Когато яйцата са напълно сухи пристъпваме към най-забавната част – декорацията.

Декорация на великденски яйца със златно фолио

Декорация на великденски яйца със златно фолио. Върху боядисаните яйца ще направим златни петна. За целта ще ни трябва специално метално фолио за яйца (златно в случая или сръбърно, ако искате сребърни великденски яйца).

Подобно фолио може да намерите в магазините за художесвени материали, където се продават различни видове позлата и лепило за нея. Златен ефект може да се постигне и с варак – познат от декупажните техники или фолио за икони. За демонстрацията в тази тема е използван великденски комплект Golden leaf (4), а самата техника е много лесна.

Златни великденски яйца на петна

С лепило се намазва повърхността на яйцето по местата, където ще има златни петна (5). Ако искате по-големи петна, намажете по-големи участъци, а за малките пръски може да използвате по-тънка четка за нанасяне на лепилото.

Намажете мястото за първото петно и увийте с листче фолио (6). Изпънете добре докато прилепя. След това намажете втория участък и процедирайте по същия начин докато увиете цялото яйце (7). Оставете да изсъхне за няколко секунди. После махнете излишното фолио с ръка или с четка (8).

Получават се много красиви златни яйца на петна:

Златни яйца за Великден

По същия начин може да си направите великденски яйца изцяло в златно или да импровизирате с различни фигурки от злато – зайчета, сърчица, кръстчета и др.


Вижте още оригинални идеи за ефектна декорация на яйца

:

Забавни великденски яйца


Великденски яйца с щампа листо
Великценски яйца с дантела

Още великденски идеи:


Оригинални кошнички от хартия


Великденска украса за дома


Празнична трапеза за Великден


Украса на храна за Великден

Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации