Лесен карвинг: украса от краставици

В поредния урок по домашен карвинг на Хубава жена ще видим как се прави ефектна украса от краставици за гарнитури или салати.

Ще направим от краставицата тънки резенчета, като листенца на цвете и ще оформим декорацията по 3 различни начина.

Урокът е лесен и може да се изпълни от всеки, а резултатът - много атрактивен:

украса от краставици - лесен карвинг на зеленчуци

Храната на трапезата ви може да изглежда като в реномиран ресторант, съвсем професионално декорирана от вас самите, при това без много усилия.
Вижте как...



Ще ви трябва остър кухненски нож и разбира се, краставица.

Разрежете краставицата на две половинки:

краставица разрязана на две

От двете половинки ще направим три различни декорации за салати и предястия.


Гирлянд от краставица

Направете един разрез, без да режете до края. След това отрежете парченце със същата дебелина (режете натънко 1-1.5 мм). Получава се двойно резенче от краставицата:

краставица на тънки двойни резенчета

Обърнете едното парченце навътре и подпъхнете крайчето му:

цвете от краставица

Поставете готовите резенчета за 5 минути в ледена вода.


След това подредете двойните парченца, така че да се застъпват. Получава се ефектен гирлянд, с който може да украсите в кръг и по ръба на чинията. (сн. 1)


Ветрило от краставица

Нарежете краставицата на резенчета 1-1.5 мм като не прорязвате до края.
След това разделете на пачки с нечетен брой (7 в случая):

краставица нарязана на пачки

После подвийте краищата на средните парченца и подпъхнете, както е показано на картинката. Получава се ефектно ветрило:

ветрило от краставица

Готовите форми натопете за 5 минути в ледена вода.


Ветрилата може да подредите по ръба на чинията едно до друго за салата или да ги използвате поотделно като гарнитура към всяка порция.


Цвете от краставица
Начинът за приготвяне на третата украса е сходен с предишният, с тази разлика, че кората на краставицата е на ивички:

краставица с кора на ивици

Направете с ножа тесни, не дълбоки улейчета и отделете част от кората, така че да се получат ивици, както е показано на картинката.

След това нарежете краставицата на тънки резенчета (1-1.5 мм) без да режете до края.

тънки резенчета от краставица с кора на ивици

Разделете на пачки с нечетен брой резенчета (5 в случая) и оформете цветенца, както направихме това с ветрилото по-горе.

Автор: Алла Мишина

С тази лесна украса от краставици дори обикновените блюда ще изглеждат ефектно.



Опитайте! Наближават празници... изненадайте семейството и гостите си с умения на професионален готвач :)

А ако не ви се получи добре, не се отчайвайте - опитайте отново!
С несполучливо нарязаните парченца спокойно може да си направите маска на очите или разтоварващ ден с краставици.

Още декорации за салати и предястия:
Забавна декорация на храна – бикче от домат
Карвинг “Кравичка“ – Декорация на храна за деца
Дядо Коледа от зеленчуци

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-четено

Модерни Обувки

Обувки онлайн

Google+

facebook