Великденска украса с черупки от яйца

Не изхвърляйте черупките на яйцата, когато си правите омлет или готвите разни неща. Събирайте ги. От тях могат да се направят страхотни саксийки, свещници и вазички за украса на дома и градината.

Великденска украса с черупки от яйца Става много лесно. Просто трябва да счупите яйцата малко по-внимателно.

Разтръскайте добре суровото яйце, за да се разбие жълтъка. След това пробийте дупка в горната част с кабърче (може и с игла). Разширете лекичко отворчето (по-фино става с нещо остро)

Изсипете съдържанието в някакъв съд. Измийте черупките и ги оставете да изсъхнат. Съхранявайте в стара кора за яйца, докато се съберат повече.

Вижте как да си направим различни неща за великденска украса с черупки от яйцаСаксийки от черупки на яйца
От яйчените черупки се получават сладки мини саксийки за малки цветенца, зеленина, подправки, трева и др. растения. За саксийките не е необходим много малък отвор, така че може да счупите яйцата чрез удар с лъжичка в горната част. Тъй като в тях ще живее растение е добре да има няколко малки дупчици отдолу за дренаж. Ако предпочитате боядисайте черупките заедно с великденските яйца или ги оставете натурални. Напълнете с пръст и саксийките са готови.

Как да си направим саксийки от черупки на яйца за украса на дома и градината

Чичко Тревичко в черупки от яйца
В малките саксийки може да посадите готови растенийца с коренчета или да си отгледате трева от семена. Най-бързо поникват треви от семейство житни. Предварително може да поставите сената в памук, намокрен с вода, да покълнат и после да засадите кълновете или да си направите мини оранжерийка (с найлон и клечки за зъби) като тази на снимката.

Как да отгледаме трева от семена в черупки от яйца

За около седмица тревата израства, а от саксийките се получава идеална великденска украса за маса Ако имате котка може да си отгледате в черупки от яйца котешка трева – хем красиво, хем практично.

Свещници от яйчени черупки
Свещи може да си направите с пчелен восък от магазините за био продукти или парафин от специализираните магазини (някои от тях продават и онлайн) Свещници от яйчени черупки се правят като саксийките, но без дупки за дренаж.

Става по следния начин:
1. Поставете тенджера с гореща вода на слаб огън.
2. Сложете парафина (или восъка) в малък съд (буркан, канче, паничка), който да се събере в тенджерата. (сн. 2)
3. Парафина започва да се топи. Водата в тенджерата не бива да завира, поддържайте бавен огън
4. На дъното на яйчените черупки с малко восък залепете фитили с дължина 4 см.

Как да си направим свещи в свещници от яйца

5. Ако използвате парафин може да добавите в разтопената маса оцветител и няколко капки ароматизатор. За пчелния восък не е необходимо, ароматът му е божествен и без това.
6. С помощта на фунийка изсипете сместта (течен парафин + оцветител + ароматизатор) в яйчените черупки (сн. 3)
7. Изрежете остатъците от фитилите и свещните са готови. (сн. 4)

Може да сложите черупките в поставки за яйца. Получават се много оригинални свещници за украса на празничната трапеза.

Вазички от черупки на яйца
За мини вазички от яйца ще ви трябват черупки с по-малки отвори. Идеални са за цветя с къси дръжки и дребни цветенца (момина сълза, теменужки, маргаритки и др.) Може да ги използвате за великденска декорация в най-различни аранжировки за украса на масата или да внесете свежест и настроение с тях във всяко кътче на дома.

Как да си направим вазички за украса с малки цветя

Великденско дърво
Може да си направите великденско дърво от яйчени черупки с малки отвори, които да нанижете върху предварително подготвена конструкция. Например пръчка с разклонения от клон на дърво или от изкуствени материали. В зависимост от ефекта, който искате да постигнете може да боядисате черупките в различни цветове, както е показано на картинката или да си направите великденски букет с рисувани яйца в етно стил. (вижте в линка)

Великденско дърво - как да си направим украса за Великден с черупки от яйца

Друг вариант е да пробиете черупките от двете страни и през тях да промушите връвчица с помощта на тел или разгънат кламер. След това окачете яйцата на великденското дърво. По този начин може да си направите много забавна великденска украса за деца (вижте в линка)

Великденски венец
Може да използвате черупки от яйца за красив великденски венец, като този на снимката, в който яйцата са съчетани много оригинално със снопчета слама, цветя, панделки и пера

Великденски венец - как да си направим оригинална украса за Великден

Събирайте яйчените черупки, така ще имате страхотна великденска украса за без пари, а оригиналните саксийки, вазички и свещници от яйца могат да се използват през цялата година с повод и без повод.


Още идеи за Великден:
Великденски яйца за деца – снимки
Оригинални кошнички от хартия
Супер лесни кошнички за яйца
Мраморни яйца за Великден по китайска рецепта

>

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-четено

Google+

facebook