Идеи за прически

Диагностика по кожата на лицето

Знаете ли, че кожата на лицето отразява функцията на вътрешните органи?
Състоянието на кожата в определени зони – челото, носа, бузите и др. подсказва за евентуален здравословен проблем с някой орган - сърце, черен дроб, бъбреци и т.н.

Този метод за анализиране на кожата се нарича Фейс мапинг (face mapping) – диагностика по кожата на лицето, базирана на древната китайска медицина. Според фейс мапинга лицето е разделено на 14 зони и всяка от тях е свързана с определен орган.

Вижте какво означава появата на пъпки и петна във всяка зона, какви са причините за кожно възпаление, как да ги лекуваме и какви мерки да вземем, за да предотвратим повторната им поява.

Диагностика по кожата на лицето - Фейс мапинг
Карта на Лицето

Зони 1 и 2 – Храносмилателна система и пикочен мехур
Честата поява на пъпки по челото показва, че храносмилателната система на организма се нуждае от подобряване. Понякога това означава просто да хапваме по-малко нездравословна храна (полуфабрикати, рафинирани продукти) и да намалим количеството на мазнини в дневното меню. За да изчистим кожата на лицето в тези области трябва да заменим вредните продукти с пресни плодове и зеленчуци и да пием повече вода. Може да опитате 7 дневна диета с грейпфрути за разтоварване, отслабване с 3-4 кг и възстановяване на кожата.

Зона 3 – Черен дроб
Наличието на пъпки в средата на челото, в зоната над носа, между веждите показва, че има проблем с черния дроб. Това може да е сигнал за появата на храничелни алергии (непоносимост към лактоза например) или повишено количество на токсини в организма, така че внимавайте какво ядете. Изключете алкохола и мазните храни от менюто си. За известно време спрете приема на млечни продукти. Физическите упражнения и сънят също помагат на черния дроб да се обнови.

Зони 4 и 5 – Бъбреци
Зоните около очите са като огледало за здравето на организма, тъй като са свързани с бъбреците. Например тъмните кръгове около очите, освен че се дължат на умора и недоспиване, сигнализират за дехидратация на организма. Пийте повече вода! Приемайте повече течности (чай и сокове). Включете повече течна храна в дневното си менюто (зеленчукови бульони, супички). Може да ускорите процеса на възстановяване на кожата в тези зони с маски за очи, за премахване на тъмните кръгове и освежаване.

Зона 6 – Сърце
Зачервяването на носа може да е сигнал за повишено кръвно налягане или за ранен етап на розацея (хронична червенина по лицето с леко подута и задебелена кожа с разширени пори). При проблеми в тази зона се въздържайте от остри храни (сол и пикантни подправки). Добавете витамин В и Омега 3 в менюто си. Може да прибавите чаша червено вино с храната, полезно е за сърцето. Ако имате разширени пори по носа използвайте козметични продукти oil-free (без мазнини), чиято химическа формула е направена така, че да не запушва порите и да предотвратява появата на пъпки и черни точки.

Зони 7 и 8 – Бъбреци
Ушите са силно чувствителна зона, свързана с бъбреците. Ако забележите, че ушите ви често се зачервяват и са горещи, това е сигнал за обезводняване на организма. Пийте много вода и ограничете приема на алкохол и кофеин.

Зони 9 и 10 – Дихателна система
Бузите дават точен поглед към дихателната система на организма. Тютюнопушене, алергии и слънчево изгаряне са причинители на проблемите с кожата в тези зони - възпаление, зачервяване и поява на фини спукани капиляри. Ползвайте крем за лице SPF, независимо от сезона. Избягвайте окислителни храни, тези които произвеждат свободни радикали – месо, млечни продукти, алкохол, захар и кофеин. Добавете в менюто си повече зелени зеленчуци. Старайте се да прекарвате повече време на чист въздух.

Зони 11 и 12 – Устна кухина
Дерматологични отклонения в долната част на бузите могат да се дължат на проблем в устната кухина. Ако имате някаква инфекция в устата, особено възпалени венци, това се отразява върху кожата на лицето. Решението всеки го знае – поддържане на добра устна хигиена и редовно посещение при зъболекар. Приемайте достатъчно калций и намалете газираните напитки и захарта.

Зона 13 - Хормони
Възпаление на кожата, пъпки по брадичката или появата на окосмяване в тази зона е признак за хормонален дисбаланс, който може да се дължи на прекомерен стрес или временна промяна в нивото на хормоните при месечен цикъл или бременност. Здрав сън, повече релакс, много течности и богата на витамини храна, помагат за решаване на кожните проблеми в тези области. Може да ви се стори странно, но за възстановяване на хормоналния фон, понякога помагат дори заниманията с някакво типично женско хоби (бродерия, шиене, плетене) и всички онези приятни дейности, които подчертават женската ни същност – грижа за себе си (разкрасяване, подмладяване) и развиване на добродетели като прошка, доброта.

Зона 14 – Интоксикация
Кожата на шията е също толкова нежна, колкото на лицето. Не забравяйте да се грижите за нея с хидратиращи и слънцезащитни продукти. Появата на пъпки и петна по шията може да е сигнал за натрупване на токсини в организма. Тялото се опитва да се пребори с тях, помогнете му като пиете повече вода, зелен чай и сокове за детоксикация. Детоксикиращите маски влияят добре на кожата, а с подходяща диета можем да ускорим процеса.


Вижте още:
Бърза Помощ за неподходяща козметика
5 козметични грешки - 10 години в повече

Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации