Идеи за прически

Рак на кожата Меланом - симптоми, профилактика и превенция

Какво е меланом?
Меланомът е вид рак на кожата, който не е толкова често разпространен като другите видове кожен рак, но е най-сериозният. Той може да засегне само кожата, но също така има вероятност да се разпространи и към органите и костите. Както при всички видове рак, меланомът се лекува най-лесно, когато е открит навреме.

Каква е причината за развитие на меланом?
Най-рисковият фактор за развитието на този карцином на кожата е прекомерното излагане на слънце. Радиацията на слънчевите лъчи кара обикновените клетки да мутират и да стават анормални. Тогава започва един бърз и неконтролируем процес на делене на тези анормални клетки, които постепенно атакуват тъканите около тях.
Опасното при меланомът е, че различните образувания могат да се свързват помежду си при растежа. Необичайните и нетипични на вид бенки повишават риска от получаването на рак на кожата.

Карцином на кожата меланом

Кои са основните симптоми на меланом?
Основният признак на меланом е промяната във формата и цвета на съществуваща бенка и появата на нови бенки и образувания по кожата. Всяка промяна на бенките може да бъде симптом на меланом, затова трябва да бъде диагностицирана веднага от кожен специалист.

Този кожен карцином може да се развие в бенките или в някой родилно петно, но също така и във всяка част на кожата, по цялото тяло. В повечето случаи при мъжете, меланомът се развива в горната част на гърба, докато при жените краката са най-уязвими.

Този вид рак на кожата изглежда като плоска, кафява или черна бенка, която има неравни ръбове и е с асиметрична форма. Това означава, че половината от бенката може да не съответства на другата половина. Обикновено размерите на бенките са над 6 милиметра и за разлика от обикновените, тези при карцином на кожата могат да:
• Имат промяна на цвета, размера и формата на границата им.
• Бъдат като бучка или закръглени.
• Образуват коричка, да са пълни с течност или да кървят.

Как се диагностицира меланом?
Освен визуално, бенките трябва да се тестват и чрез взимане на проба от кожните клетки (биопсия). Те трябва да бъдат проверени, за да се установи дали са ракови.
Ако биопсията покаже наличието на меланом, тогава трябва да се направят още изследвания, за да се установи дали той се е разпространил към лимфните възли.

Как се лекува карцином на кожата?
Най-честото лечение е операция за отстраняване на меланома. Всичко това е достатъчно в началната фаза на заболяването, преди да са се получили разсейки към другите части на тялото. След операцията се правят периодични прегледи, като с течение на времето те стават по-редки. Специалистите могат да ви дадат съвети, как да намалите риска от рецидив на карцинома по кожата.
Ако меланомът е много дълбок или се е разпространил към лимфните възли, тогава се налага да се вземат лекарства като интерферон и да правите клинични тестове.

Как да се предпазим от рак на кожата

Може ли да се предотврати меланом?
Най-добрият начин за предотвратяване на всички видове рак на кожата, включително на мелонома, е да се предпазите от силното слънце, докато сте навън. Часовете между 10 и 16 са най-опасни, затова е добре да се носят за предпочитане памучни ризи с дълги ръкави и панталони. Превърнете в навик използването на слънцезащитни продукти, които предпазват едновременно от UVA и UVB лъчите.

В случай, че ви се появят странни белези по кожата, бенки или ранички, които не се махат с времето, тогава ходете на прегледи ежемесечно. При наличието на множество бенки, особено по гърба, ходете на прегледи поне веднъж годишно.


Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации