Как да постигнем перфектен загар

От 1920 г. когато Коко Шанел внесе в модата бронзовия тен, до ден днешен перфектният слънчев загар е моден тренд номер едно, особено през лятото. Нима има по-хубав летен аксесоар от златиста кожа, целуната от слънцето.

В стремежа си да гоним съвършенството обаче, не бива да пренебрегваме здравето си. За това е абсолютно задължително да знаем как да постигнем хубав тен без да увредим кожата.

Перфектен загар със слънчеви бани

Вижте в 5 стъпки как да постигнем перфектен, естествен загар със слънчеви бани:Стъпка #1: Ексфолиране
Започнете с ексфолиране на тялото
Преди да направите първата слънчева баня, направете дълбока ексфолация на тялото. Така ще отстраните мъртвите клетки от кожата и ще я подготвите за хубав бронзов тен.

Стъпка #2: Бета-каротин
Бета-каротин е провинамин А, който се преобразува в човешката тяло до витамин А
Постигането на интензивен тен с бронзов загар изцяло зависи от количеството бета-каротин в организма. Той насърчава производството на меланин и подпомага защитните механизми на кожата срещу вредното влияние на UV лъчите.

Бета-каротин съдържат някои храни – червени чушки, моркови, домати и др. А във вид на хранителна добавка може да го намерите в почти всички специализирани магазини.

Стъпка #3: Тип на кожата
Най-важната стъпка към перфектен тен е да определите типа на кожата си и в зависимост от типа да се съобразите с препоръките за времетраене на слънчевите бани.

Може да определите типа на вашата кожа чрез тази таблица:

Типове кожа

Време за излагане на слънце според типа кожа:
Ако принадлежите към първия тип кожа, ограничете слънчевите бани на 7-10 минути. 15-20 минути са достатъчни за втория вид кожа, 30 минути за третия и не повече от 40 - за четвъртия.

Освен това, имайте предвид, че най-доброто време за слънчеви бани е сутрин (до 11 ч.) и следобяд (след 16:00)

Стъпка #4: Защита
Слънцезащитните козметични продукти са задължителни, особено когато става въпрос за плаж и пряко въздействие на слънцето върху кожата.
Изберете лосион, плажно мляко или плажно масло със SPF (слънцезащитен фактор) в зависимост от типа на кожата ви.

Колкото по-висок е SPF, указан върху опаковката на продукта, толкова по-голяма е степента на защита. За по-ефективно въздействие е добре да нанесете плажното масло 20 минути преди слънчевите бани.
Как да избираме слънцезащитен крем според фототипа на кожата и подходящия SPF, може да видите в тази тема.

Стъпка #5: Хидратиране
Мечтаният бронзов загар може да запазите по-дълго време с помощта на специална козметика за след слънце. Хидратирайте кожата всеки ден с подходящи козметични продукти.

Перфектен тен с козметика за след слънцеВ следващите теми ще видим повече за плажната козметика
Приятно прекарване на плажа! Не забравяйте шапка и слънчеви очила :)

Вижте още:
10 домашни средства против слънчево изгаряне
Домашни рецепти с билки за слънчево изгаряне

>

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Най-четено

Google+

facebook