Идеи за прически

Предпазване от бръчки със слънцезащитна професионална козметика

Излагането на UV лъчите от слънчевия спектър е отговорно за 90% от симптомите на преждевременно стареене на кожата, включително и бръчките. Най-важната грижа това да не се случи е използването на слънцезащитна професионална козметика, но в голяма част от случаите тя бива пренебрегвана или неправилно избирана. Съществуват важни фактори, които трябва да се имат в предвид при покупката и употребата този специализиран тип козметика, като например спектъра на поглъщаната UV радиация, защитата и честотата на прилагане.

Предпазване от бръчки  със слънцезащитна козметика



UV лъченията
Слънцето излъчва радиация, която се разделя на категории, в зависимост от дължината на вълните. UVC лъчението не предизвиква никакво увреждане на кожата, тъй като то не достига до земната повърхност, а се отразява от атмосферата. UVB лъчите се отразяват на външния слой на епидермиса и това ги прави основният виновник за слънчевите изгаряния. Те не могат да проникнат през стъклата и силата на тези вълни зависи от времето през деня и сезона. UVА лъчението прониква по-дълбоко в кожата и има много по-силен ефект от предходния тип. Интензитетът на радиацията е по-постоянен и не се променя значително през цялата година. Много често виждаме насмешливи коментари от читатели, когато сме коментирали, че през зимата трябва да се използва слънцезащитна професионална козметика, но това е неоспорим факт именно заради UVA радиацията. Лъчите от този вид не се филтрират от стъклата.

Връзка между ултравиолетовата радиация и бръчките
UVA и UVB лъченията причиняват бръчки, тъй като разграждат колагена, създават свободни радикали и инхибират естествените механизми за възстановяване на кожата. Съществува система за класифициране на слънчевата чувствителност при различните хора, която се нарича фототип класификация. Хората с тип кожа І и ІІ са поставени под най-висок риск от симптоми на стареенето, включително и бръчки и дори рак на кожата. Затова, правилното използване на слънцезащитна професионална козметика е важно, за да се блокира въздействието както на UVA, така и на UVB радиацията. Това е най-силното ви оръжие за предпазване от бръчки

Състав на кремовете и маслата, които предпазват от вредните слънчеви лъчи
Съставките използвани в различните серии слънцезащитна професионална козметика могат да бъдат разделени на съединения, които физически блокират радиацията и на съединения, които я абсорбират. Тези, които блокират вредните лъчения са много ефективни, като тук се използва естествения механизъм за защита на някой пустинни растения, които влизат в съставките, като например динята от Калахари. Усвояващите съставки също играят важна роля, тъй като те абсорбират радиацията в себе си и не ѝ позволяват да достигне до кожата.

Правилно прилагане на слънцезащитни продукти

Правилно прилагане на слънцезащитни продукти
Повечето хора използват неправилно тази професионална козметика, като не я прилагат в достатъчни количества. Обикновено се използва само от 25 до 50% от предписаното от производителите количество. Това е грешка, тъй като за да се получи желаният ефект, всички участъци от тялото, които са излагани на слънцето трябва да са добре покрити със защитен филм. Абсорбирането от кожата обикновено се завършва за около 20-30 минути, което означава, че при излизане навън, вие трябва по-рано да приложите върху кожата си слънцезащитна професионална козметика. Най-добър е ефектът, когато този филм е използван като най-горен слой, а под него можете да използвате овлажняващ продукт, който да запази свежестта на кожата ви.

Повторно прилагане на слънцезащитен крем или олио
При повечето непрофесионални продукти има надпис върху етикета, който гласи че трябва да прилагате продукта „често“. Това определено е изключително неясно. Затова върху опаковките на козметиката с професионални цели има уточнение кога отново да се нанесе нов слой. Обикновено това време варира от 2 до 4 часа, но понякога е по-ефективно използването в по-кратки от тези периоди.


Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации