Онези от вас, които си правят домашно сирене от прясно мляко, сигурно знаят, че суроватката е остатъчен продукт, който не бива да се изхвълря. Идеална е за замесване на всякакви печива – хляб, пици, мекици и др.
Суроватка от домашна рикота върши същата работа, дори е по-добра, по-евтина и лесно достъпна. Как се получава може да видите в линка. А с днешната тема ви предлагам идея за какво да я използваме.
Вижте рецепта за маслинов хляб със суроватка.
Необходими продукти за маслинов хляб
3 ч.ч. брашно (600 г + за поръсване)
1 ½ ч.ч. суроватка (300 мл. затоплена)
1 ½ ч.л. сол
1 ½ ч.л. суха мая
1 щип. захар
10 - 12 бр. маслини (нарязани на дребно)
Зехтин (или олио за намазване)
Замесване на хляб със суроватка
Брашното се пресява в голяма купа. Прибавя се солта, разбърква се и се прави кладенче в средата.
Суроватката се затопля в микровълновата фурна за 30 сек.
Сухата мая, щипка захар и щипка сол се заливат с топлата суроватка (почти веднага шупва)
Получената смес се излива в кладенчето при брашното и се разбърква постепенно с дървена шпатула. Получава се лепкаво тесто.
После се прибавя по малко брашно. Премества се на набрашнен плот и с ръце се замесва меко тесто.
Добавят се маслините, нарязани на дребни парченца.
Ръцете се намасляват със зехтин или олио /и без това са почти на еднаква цена :)/
Накрая нежно доомесваме тестото.
Втасване на хляба
Затваряме купата с тестото със свежо фолио и завиваме с кърпа. Оставяме да втаса докато удвои обема си.
След това прехвърляме тестото в застлана с хартия за печене тава и отново оставяме да втаса (около 30 мин.)
Печене на хляба
Поставяме хляба в студена фурна и печем на 160°C до готовност. Обикновено хлябът е готов за около 30 мин. когато стане златист и се зачерви.
Ако искате маслиновият хляб да има мека коричка, може да го намажете с масло и да го оставите да се охлади върху решетката на фурната.
Трикове за хубав маслинов хляб
Обикновено аз вадя хляба веднага след като е изпечен, завивам го с памучна кърпа и го оставям “да си обиколи нивката” След 10-15 мин. е готов за ядене.
Получава се топличък и много вкусен маслинов хляб с хрупкава коричка и апетитен аромат. Има плътна текстура и шупли като “селски хляб”, богат вкус от суроватката, а леко тръпчивата нотка от маслините направо гали небцето.
Обикновено правя по няколко хляба, за да остане нещо и за следващия ден, иначе се изяжда до троха. Съхранявам го завит в памучна кърпа, да не изсъхва и да си запази вкуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар