>

Маслинов хляб със суроватка

Маслинов хляб със суроватка

Онези от вас, които си правят домашно сирене от прясно мляко, сигурно знаят, че суроватката е остатъчен продукт, който не бива да се изхвълря. Идеална е за замесване на всякакви печива – хляб, пици, мекици и др.  

Суроватка от домашна рикота върши същата работа, дори е по-добра, по-евтина и лесно достъпна. Как се получава може да видите в линка. А с днешната тема ви предлагам идея за какво да я използваме. 

Вижте рецепта за маслинов хляб със суроватка.

Необходими продукти за маслинов хляб

3 ч.ч. брашно (600 г + за поръсване) 

1 ½ ч.ч. суроватка (300 мл. затоплена) 

1 ½ ч.л. сол 

1 ½ ч.л. суха мая 

1 щип. захар 

10 - 12 бр. маслини (нарязани на дребно) 

Зехтин (или олио за намазване)

Рецепта за хляб със суроватка

Замесване на хляб със суроватка

Брашното се пресява в голяма купа. Прибавя се солта, разбърква се и се прави кладенче в средата. 

Суроватката се затопля в микровълновата фурна за 30 сек. 

Сухата мая, щипка захар и щипка сол се заливат с топлата суроватка (почти веднага шупва) 

Получената смес се излива в кладенчето при брашното и се разбърква постепенно с дървена шпатула. Получава се лепкаво тесто. 

После се прибавя по малко брашно. Премества се на набрашнен плот и с ръце се замесва меко тесто. 

Добавят се маслините, нарязани на дребни парченца. 

Ръцете се намасляват със зехтин или олио /и без това са почти на еднаква цена :)/ 

Накрая нежно доомесваме тестото.

Рецепта за маслинов хляб

Втасване на хляба

Затваряме купата с тестото със свежо фолио и завиваме с кърпа. Оставяме да втаса докато удвои обема си. 

След това прехвърляме тестото в застлана с хартия за печене тава и отново оставяме да втаса (около 30 мин.)

Печене на хляба

Поставяме хляба в студена фурна и печем на 160°C до готовност. Обикновено хлябът е готов за около 30 мин. когато стане златист и се зачерви. 

Ако искате маслиновият хляб да има мека коричка, може да го намажете с масло и да го оставите да се охлади върху решетката на фурната.

Домашен маслинов хляб със суроватка

Трикове за хубав маслинов хляб

Обикновено аз вадя хляба веднага след като е изпечен, завивам го с памучна кърпа и го оставям “да си обиколи нивката” След 10-15 мин. е готов за ядене. 

Получава се топличък и много вкусен маслинов хляб с хрупкава коричка и апетитен аромат. Има плътна текстура и шупли като “селски хляб”, богат вкус от суроватката, а леко тръпчивата нотка от маслините направо гали небцето. 

Обикновено правя по няколко хляба, за да остане нещо и за следващия ден, иначе се изяжда до троха. Съхранявам го завит в памучна кърпа, да не изсъхва и да си запази вкуса.

Няма коментари:
Публикуване на коментаркометар

Популярни публикации