Идеи за прически

Домашна рикота от старо мляко

Домашна рикота от старо мляко

Грях е да се изхвърля храна, особено по време на криза. Вижте как да си направим вкусна домашна рикота от старо мляко. Идеята е много добра за пр. мляко с изтекъл срок на годност, развалено мляко, което понамирисва и е идеална за пресечени млека.

 Разбира се, рецептата може да се изпълни със съвсем нормално прясно мляко, но идеята е да оползотворим негодното за директна консумация. Техниката работи добре и за кисели млека – прецакани домашни или разредени магазински.

Необходими продукти за домашна рикота

1 л. прясно мляко (аз използвах старо) 

3 с.л. лимонов сок (пр. изцеден) 

1 с.л. ябълков оцет 

1 щип. сол 

1 щип. захар 

 Забележка:

Ако имате повече мляко, увеличете съставките. 

Прибавете сол на вкус, ако предпочитате солено. 

За киселина може да използвате само оцет или само лим. сок (не е задължително и двете). 

По желание добавете сухи подправки – мащерка и риган, придават интензивен вкус.

Приготвяне на домашна рикота

Приготвяне на домашна рикота

1. Млякото се загрява до температура 85-90°C. Ако нямате термометър, следете млякото да не заври. Добавете солта и захарта. Разбъркайте да се разтворят. 

2. С бъркане прибавете киселината (лим. сок и оцет). Ще видите, че започват да се образуват зърнести парченца. Ако не става, добавете още киселина. Когато зърнестата маса започне да се отделя, значи е готово. Махнете от котлона и оставете да изстине. 

 3.Получената смес прецедете през фино цедило (аз използвам тензух). Завържете на бохча и оставете да се оцежда. Не изхвърляйте, отделилата се суроватка (сн.3), от нея става чудесен хляб.

4.След като се оцеди, извадете от тензуха. Получава се малка топка (около 200 г) домашна рикота, която прилича на извара, но с по-фин вкус.

Домашно рикота и суроватка

Тайна Рецепта за Рикота

Ако използвате за киселина повече лимонов сок, домашната рикота става по-свежа. Комбинира се идеално с плодове, например ягоди и круши. Добра идея за лека вечеря. 

Колкото по-мазно мляко използвате, голкова по-мазна става рикотата. Ако това не ви харесва, разредете млякото с вода. 

Ако добавите подправки, направете го преди да прецедите зърнестата смес. Домашна рикота с подправки се комбинира много добре с краставици и домати. 

 Отделилата се суроватка може да се използва за замесване на тесто – за хляб и други печива. Лесна рецепта за домашен хляб със суроватка разгледайте тук.

Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации