Идеи за прически

Ароматен кекс с чушки

Ароматен кекс с чушки

Кексът с чушки спада към категорията солени кексове, въпреки че едва ли може да се нарече много солен. Не съдържа сирене, шунка и др.подобни, в него има само чушки, които го правят изключително свеж и ароматен. 

Аз използвам замразени чушки от фризера. След размразяване стават мекички и ухаят приятно. Приготвям го по любимата ми рецепта за кекс, като заменям сладките съставки със сол и малко подправки. Така се помни по-лесно и няма нужда да ровя тефтерите :)

Солен кекс с чушки

Необходими продукти за кекс с чушки

3 яйца 

1 ч.ч. олио 

1 ч.ч. кисело мляко 

1 ч.лъж сода бикарбонат 

2 ч.ч. брашно 

1 бакпулвер 

1 ч.лъж. сол 

2 бр. чушки (нарязани на дребно) 

1 щип. магданоз (сух) 

1 щип. риган (сух) 

сусам, маково семе и ким (за поръсване)

Рецепта за солен кекс с чушки

Приготвяне на кекс с чушки

Разбиваме яйцата с миксера за повече обем. Прибавяме олиото на тънка струйка и продължаваме да бъркаме. Разтваряме содата в киселото мляко. Когато шупне, прибавяме към сместта. 

Добавяме солта на този етап и разбъркваме. Това е важно, защото, ако го направим в началото рискуваме яйцата да се прецакат и кексът да стане клисав. А ако солим накрая може да пресолим тестото. 

 Смесваме брашното с бакпулвера и пробавяме към сместта (Аз използвам сито – дозатор за повече обем на тестото) Разбъркваме добре с лъжица, като внимаваме да не остават бучки. Получава се гъсто кексово тесто.

Солен кекс с чушки

Поетапно добавяме размразените чушки, нарязани на дребно и разбъркваме да се разпределят в цялата смес. Аз използвам червена и зелена за повече цвят. Накрая поръсваме със сухите подправки. Разбъркваме да овкусят тестото. 

Готовата смес изсипваме в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка за кекс. Отгоре може да поръсите със семенца за повече разкош. Аз използвах черен сусам, маково семе и малко ким. 

Печем в предварително загрята фурна на 180°C за 30 минути или до суха клечка. След като кексът е готов може да го намажете отгоре с малко краве масло,за мека коричка.

Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации