Идеи за прически

Кекс с портокалови корички

Кекс с портокалови корички

Пухкав кекс с портокалови корички определено е сред моите Топ 10 домашни сладкиши за всички времена. Най-често го правя през зимата, друго си е кухнята да замирише на уют и топлина, пък навън нека си вали снега.. 

 Рецептата за кекса е супер лесна и много икономична. Приготвя се бързо, само от 3 яйца. Използвам домашно консервирани кори от портокали, защото са по-ароматни. Получава се пухкав кекс, който не е много сладък.

Пухкав кекс с портокалови корички

Необходими продукти за кекс с портокалови корички

3 яйца 

1 ч.ч. захар 

1 ч.ч. олио 

1 ч.ч. кисело мляко 

1 ч.лъж. сода бикарбонат

2 ч.ч. брашно 

1 бакпулвер 

1 ч.лъж канела (по желание) 

1 с.лъж какао 

3-4 с.лъж. корички от портокали (или 1 бурканче без течността) 

Пудра захар за поръсване

Рецепта за кекс с портокалови корички

Приготвяне на кекс с портокалови корички

Яйцата се разбиват заедно със захарта, докато побелеят. Прибавя се олиото на тънка струйка и се бърка с миксера. Содата се разтваря в киселото мляко докато шупне. После се добавя към сместта и се разбърква. 

Сухите съставки – брашно, бакпулвер, канела и какао се смесват в отделна купа. После се прибавят постепенно към сместта. Разбърква се с лъжица докато се получи гъсто кексово тесто, гладко и без бучки от брашно.

Лесен и икономичен кекс с портокалови кори

Тук е момента да спомена, че ако искате светъл кекс, спокойно може да пропуснете какаото и канелата. Може да добавите ванилия за аромат, а ако използвате домашно консервирани корички от портокали, дори това не е необходимо, достатъчен е собствения им аромат. 

Накрая прибавяме 1 бурканче портокалови корички, които прецеждаме през цедката, за да не попада много течност в кексовото тесто. Разбъркваме, добре е коричките да се разпределят в цялата смес. 

Насипваме сместта във форма за кекс, предварително намазана с олио и поръсена с брашно, за да се отлепи лесно кекса накрая. Печем на 180°C за 30 минути или до суха клечка.

Ефектна украса на кекс с пудра захар през дантела

Когато кексът е готов го оставяме да поизстине. Изваждаме го от формата и след като е напълно изстинал, поръсваме с пудра захар. 

Аз използвам за декорация едно дантелено каренце (виж сн.), скъп спомен от баба ми. Поръсвам кекса със захарта през дантелата. Получава се красив отпечатък – ефектна украса за нула време.

Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации