Идеи за прически

Как да направим корички от цитруси за сладкиши

Как да направим корички от цитроси

Вместо да изхвърлим корите от изядените или изпити портокали, мандарини и лимони може да ги използваме за приготвяне на бисквити, кекс и разни домашни сладкиши. 

Предлагам ви много лесен изпробван начин да си направим корички от цитруси, които да консервираме в малки бурканчета и да използваме като овкусител за сладки, когато си искаме. Уверявам ви, стават по-ароматни от купешките, мекички и доста по-безвредни.

Кои цитруси са подходящи за консервирани корички

Определено, онези портокали, мандарини и лимони, които са вкусни и корите им ухаят божествено. Сега е сезонът на цитрусите и избора е голям. Нищо не пречи да събираме корите в хладилника, до следващото пазаруване.

Рецепта за корички от цитруси

В случая рецепта е силно казано, тъй като всичко, което ви трябва са кори от портокали (мандарини или лимони), вода и малко лимонтузу. Аз предпочитам да правя малки количества, да речем корите на 1 или 2 кг цитруси. Всеки вид консервирам поотделно, но вие ако искате може да смесите корите. 

 

Почистване и нарязване на кори от цитруси за сладки

 

Почистване на корите

Корите се измиват с топла вода и веро, за да се махнат гадостите, с които (евентуално) са третирани. После се отстранява белият слой, така че да остане само най-горната част – тънка, фина коричка. Най-лесно това става докато корите са мокри. Използвайте остър нож и кухненска дъска.

Нарязване на корички

Вече почистените кори се нарязват на малки парченца. Нарязяните на дребно корички могат да се използват както за дребни сладки, така и за плодови пити, кексове и др. Освен това освобождават повече аромат.

Варене на коричките

Тази стъпка е много важна, за да получим чист и здравословен краен продукт. Коричките се преваряват 5 пъти на котлона, като след всяко кипване сменяме водата. Аз използвам малък съд (касарола или метална купичка например) и съответно малко количество вода, за да стане по-бързо. При смяна на водата просто прецеждайте с цедка.

 

Рецепта за консервиране на корички от цитруси

 

Консервиране на корички от цитруси

Последната 5-та вода не се изхвърля. Когато коричките заврат се прибавя 1 каф.лъжичка лимонена киселина. После коричките се поставят в малки бурканчета и се заливат с водата, в която са врели. Получава се ароматно сиропче, което също може да се използва за сладкиши. Накрая се затварят капачките и се обръщат надолу. 

Аз използвам малки бурканчета с винтови капачки. Обикновено от една варка получавам 2-3 бурканчета корички от цитруси, които могат да се съхраняват много дълго време. Колкото повече стоят по-ароматни стават.

Корички от портокали, лимони и мандарини

Как да използваме корички от цитруси

Както споменахме вече коричките от цитруси стават за всевъзможни домашни сладкиши. Например кори от лимон са идеално допълнение за тиквеник. Портокаловите корички най-много обичам в пухкав кекс, а кори от мандарини най-често използвам за домашни бисквити 

А вие какво харесвате? Може да споделите в коментарите вашите любими сладкиши с цитрусови корички.

Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации