Вместо да изхвърлим корите от изядените или изпити портокали, мандарини и лимони може да ги използваме за приготвяне на бисквити, кекс и разни домашни сладкиши.
Предлагам ви много лесен изпробван начин да си направим корички от цитруси, които да консервираме в малки бурканчета и да използваме като овкусител за сладки, когато си искаме. Уверявам ви, стават по-ароматни от купешките, мекички и доста по-безвредни.
Кои цитруси са подходящи за консервирани корички
Определено, онези портокали, мандарини и лимони, които са вкусни и корите им ухаят божествено. Сега е сезонът на цитрусите и избора е голям. Нищо не пречи да събираме корите в хладилника, до следващото пазаруване.
Рецепта за корички от цитруси
В случая рецепта е силно казано, тъй като всичко, което ви трябва са кори от портокали (мандарини или лимони), вода и малко лимонтузу. Аз предпочитам да правя малки количества, да речем корите на 1 или 2 кг цитруси. Всеки вид консервирам поотделно, но вие ако искате може да смесите корите.
Почистване на корите
Корите се измиват с топла вода и веро, за да се махнат гадостите, с които (евентуално) са третирани. После се отстранява белият слой, така че да остане само най-горната част – тънка, фина коричка. Най-лесно това става докато корите са мокри. Използвайте остър нож и кухненска дъска.
Нарязване на корички
Вече почистените кори се нарязват на малки парченца. Нарязяните на дребно корички могат да се използват както за дребни сладки, така и за плодови пити, кексове и др. Освен това освобождават повече аромат.
Варене на коричките
Тази стъпка е много важна, за да получим чист и здравословен краен продукт. Коричките се преваряват 5 пъти на котлона, като след всяко кипване сменяме водата. Аз използвам малък съд (касарола или метална купичка например) и съответно малко количество вода, за да стане по-бързо. При смяна на водата просто прецеждайте с цедка.
Консервиране на корички от цитруси
Последната 5-та вода не се изхвърля. Когато коричките заврат се прибавя 1 каф.лъжичка лимонена киселина. После коричките се поставят в малки бурканчета и се заливат с водата, в която са врели. Получава се ароматно сиропче, което също може да се използва за сладкиши. Накрая се затварят капачките и се обръщат надолу.Аз използвам малки бурканчета с винтови капачки. Обикновено от една варка получавам 2-3 бурканчета корички от цитруси, които могат да се съхраняват много дълго време. Колкото повече стоят по-ароматни стават.
Как да използваме корички от цитруси
Както споменахме вече коричките от цитруси стават за всевъзможни домашни сладкиши. Например кори от лимон са идеално допълнение за тиквеник. Портокаловите корички най-много обичам в пухкав кекс, а кори от мандарини най-често използвам за домашни бисквити
А вие какво харесвате? Може да споделите в коментарите вашите любими сладкиши с цитрусови корички.
Няма коментари:
Публикуване на коментар