>

Фигурки от сирене за украса на храна

В темата ще видим два оригинални начина за украса на храна с храна


С фигурки от сирене и кашкавал може да украсим празничната трапеза на Коледа, Нова година, зимен детски рожден ден или някакъв друг повод.
Не са ви необходими специални кулинарни умения, за да впечатлите гостите и да изненадате децата. Вижте:

Елхичка от кашкавал (или твърдо сирене) и маслини


Тази фигурка се прави много лесно и е страшно ефектен начин за сервиране на кашкавал и твърди сирена.

Елхичка от кашкавал и маслини

За да направим елхичката ще ни трябват: кашкавал или твърдо сирене (може и различни видове), маслини без костилки, парченце краставица за поставка и парченце червена чушка за звездата на върха.

1. Отрежете дебело парче краставица или половинка твърд домат и укрепете в него дървено шишче с дължина толкова, колкото искате да е висока елхичката.

2. Нарежете кашкавала на триъгълни парчета и ги нанижете на шишчето. Подредете 3 парчета, като обръщате връхчетата им в различни посоки, после поставете маслина.

3. Направете размера на следващите 3 триъгълника малко по-малък и нанижете на шишчето. Продължете по същия начин като постепенно намаляте размера на всяка следваща тройка.

4. Изрежете фигурка на звезда от червена чушка или от крайчето и направете връх за елхичката.

Снежни човечета от сирене (или картофено пюре)


Симпатични фигурки на снежни човечета можем да направим от картофено пюре или смес от сирене.

Снежни човечета от сирене

За картофеното пюре няма да изпадаме в подробности, защото повечето знаят как се прави, освен това по магазините има и готово.

За сместта от сирене ще ни трябват: 300 гр. бяло саламурено сирене, 4-5 суп. лъж. крема сирене, 2 суп. лъж. краве масло, 1 скилидка чесън, парченца зеленчуци и зелени подправки за украса.

Остевете маслото да омекне добре при стайна температура и смесете с крем сиренето.
1. На ренде настържете бялото сирене на дребно.

2. Половината прибавете към сместта от крема сирене и краве масло, другата половина оставете за покриване на фигурките.

3. Размесете добре сместта с ръце. Трябва да се получи консистенция на меко тесто. По желание може да прибавите счукана скилидка чесън.

4. От полученото тесто направете по 3 топчета с различен размер за всяко снежно човече. След това ги оваляйте в остатъка от настърганото сирене.
Впрочем може да използвате настърган кашкавал, ако ви допада повече.

5. След това оставете топчетата да стегнат в хладилника. Може да ги поставите в камерата за 15 минути.

6. Сглобете фигурките с помощта на клечки за зъби, дървено шишче или майонеза (солена сметана също става) за слепяне.

7. Детайлите на личицата направете от малки парченца маслини. За нослето и устицата използвайте парченца от червена чушка.

8. За шапчиците може да използвате чушка, домат, варен морков и др.

9. Направете ръчички от стъбла магданоз и снежните човечета са готови.

10. Накрая поставете в чинията и декорирайте със зелени подправки или както ви харесва.

Весела Коледа и Щастлива Нова Година!


Вижте още идеи за украса на храна:


Дядо Коледа от зеленчуци

(за децата)

Лебед от ябълка

(за плодови салати)

Лилия от лук

(за ордьоври)

Роза от домат


Украса от краставици



Още Идеи за Коледа и Нова година

Няма коментари:
Публикуване на коментаркометар

Популярни публикации