Въпреки, че не може да се говори за определена диета за предпазване от рак на гърдата, вижте какво трябва да присъства в менюто ни, за превенция на смъртоносната болест.
Намалете употребата на мазнини
В тях се съдържат канцерогени. Изследванията показват пряка връзка между употребата на мазнини и честотата на развитие на рак на гърдата.
Ограничете пушената и нитратсъдържаща храна
В пушената храна има значително количество канцерогени, а нитрати се съдържат най-вече в различни видове колбаси (използват се като оцветител).
Плодове и зеленчуци
Задължително трябва да присъстват в менюто ни.
Те съдържат освен необходимите за организма витамини и растителна целулоза, която намаля контакта на канцерогените с дебелото черво.
Растителна целулоза има и в житните растения.
Като средства за намаляне риска от рак на гърдата се препоръчват:
Зеленчуци съдържащи каротин:
най-често те са жълти и червени на цвят – моркови, домати, репички и т.н.
Плодове и зеленчуци съдържащи голямо количество витамин С – киви и други цитросови плодове, както и зеле, броколи, карфиол, чесън и др.
Други важни за организма витамини в превенцията на рака на гърдата са витамините
А и Е.
Витамин Е нормализира циркулацията на хормоните.
Естествените му източници са: пшеничен зародиш, соя, растителни масла, ядки (бадеми и лешници) пшеница, пълнозърнести храни, яйца, обогатено брашно,брюкселско зеле, спанак и листни зеленчуци.
Витамин А помага за детоксикацията на организма и стимулира работата на черния дроб.
Съдържа са в храните от животински произход: рибено масло, черен дроб (телешки, свински, пилешки и др.), яйца, мляко и млечни продукти
в зеленчуците: картофи, моркови, спанак, маруля, зеле
и още в тиквата и пъпеша.
Богатите на фибри пълнозърнести храни (овес, пшеница, ориз, царевица, соя и др.) и плодове се препоръчват при жени в периода преди менопаузата.
Изследванията показват, че консумацията на храни с концентрирани фибри намаля риска от рак на гърдата с 52%
Здравословния начин на живот и активния двигателен режим, съчетан с диетично хранене спомагат за намаляне риска от рак на гърдата.
Не забравяйте обаче, че:
Правете си редовен годишен преглед при специалист!
Как да направите това сега - безплатно, може да видите в тази тема
Вижте още съвети за здраве:
5 начина за намаляне риска от рак на гърдата
Кои храни са подходящи за борба с Целулита
Как да подготвим тялото за плажа
Намалете употребата на мазнини
В тях се съдържат канцерогени. Изследванията показват пряка връзка между употребата на мазнини и честотата на развитие на рак на гърдата.
Ограничете пушената и нитратсъдържаща храна
В пушената храна има значително количество канцерогени, а нитрати се съдържат най-вече в различни видове колбаси (използват се като оцветител).
Плодове и зеленчуци
Задължително трябва да присъстват в менюто ни.
Те съдържат освен необходимите за организма витамини и растителна целулоза, която намаля контакта на канцерогените с дебелото черво.
Растителна целулоза има и в житните растения.
Като средства за намаляне риска от рак на гърдата се препоръчват:
Зеленчуци съдържащи каротин:
най-често те са жълти и червени на цвят – моркови, домати, репички и т.н.
Плодове и зеленчуци съдържащи голямо количество витамин С – киви и други цитросови плодове, както и зеле, броколи, карфиол, чесън и др.
Други важни за организма витамини в превенцията на рака на гърдата са витамините
А и Е.
Витамин Е нормализира циркулацията на хормоните.
Естествените му източници са: пшеничен зародиш, соя, растителни масла, ядки (бадеми и лешници) пшеница, пълнозърнести храни, яйца, обогатено брашно,брюкселско зеле, спанак и листни зеленчуци.
Витамин А помага за детоксикацията на организма и стимулира работата на черния дроб.
Съдържа са в храните от животински произход: рибено масло, черен дроб (телешки, свински, пилешки и др.), яйца, мляко и млечни продукти
в зеленчуците: картофи, моркови, спанак, маруля, зеле
и още в тиквата и пъпеша.
Богатите на фибри пълнозърнести храни (овес, пшеница, ориз, царевица, соя и др.) и плодове се препоръчват при жени в периода преди менопаузата.
Изследванията показват, че консумацията на храни с концентрирани фибри намаля риска от рак на гърдата с 52%
Здравословния начин на живот и активния двигателен режим, съчетан с диетично хранене спомагат за намаляне риска от рак на гърдата.
Не забравяйте обаче, че:
Ключът към превенция на болестта е профилактиката и ранната диагностика
Правете си редовен годишен преглед при специалист!
Как да направите това сега - безплатно, може да видите в тази тема
Вижте още съвети за здраве:
5 начина за намаляне риска от рак на гърдата
Кои храни са подходящи за борба с Целулита
Как да подготвим тялото за плажа
Болестта е в необратима фаза на развитие.Може само да се поддържа живот.Всички органи са обхванати.
ОтговорИзтриванеМного съжалявам...
ОтговорИзтриванеНе знам какво да кажа :(
Едва ли има думи, достатъчно силни, за да успокоят и да вдъхнат надежда.
Вярвайте в живота и живейте пълноценно, заради онези, които ви обичат и заради себе си.