Кексът с чушки спада към категорията солени кексове, въпреки че едва ли може да се нарече много солен. Не съдържа сирене, шунка и др.подобни, в него има само чушки, които го правят изключително свеж и ароматен.
Аз използвам замразени чушки от фризера. След размразяване стават мекички и ухаят приятно. Приготвям го по любимата ми рецепта за кекс, като заменям сладките съставки със сол и малко подправки. Така се помни по-лесно и няма нужда да ровя тефтерите :)
Необходими продукти за кекс с чушки
3 яйца
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.лъж сода бикарбонат
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч.лъж. сол
2 бр. чушки (нарязани на дребно)
1 щип. магданоз (сух)
1 щип. риган (сух)
сусам, маково семе и ким (за поръсване)
Приготвяне на кекс с чушки
Разбиваме яйцата с миксера за повече обем. Прибавяме олиото на тънка струйка и продължаваме да бъркаме. Разтваряме содата в киселото мляко. Когато шупне, прибавяме към сместта.
Добавяме солта на този етап и разбъркваме. Това е важно, защото, ако го направим в началото рискуваме яйцата да се прецакат и кексът да стане клисав. А ако солим накрая може да пресолим тестото.
Смесваме брашното с бакпулвера и пробавяме към сместта (Аз използвам сито – дозатор за повече обем на тестото) Разбъркваме добре с лъжица, като внимаваме да не остават бучки. Получава се гъсто кексово тесто.
Поетапно добавяме размразените чушки, нарязани на дребно и разбъркваме да се разпределят в цялата смес. Аз използвам червена и зелена за повече цвят. Накрая поръсваме със сухите подправки. Разбъркваме да овкусят тестото.
Готовата смес изсипваме в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка за кекс. Отгоре може да поръсите със семенца за повече разкош. Аз използвах черен сусам, маково семе и малко ким.
Печем в предварително загрята фурна на 180°C за 30 минути или до суха клечка. След като кексът е готов може да го намажете отгоре с малко краве масло,за мека коричка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар