Идеи за прически

Трикове за бръснене само за жени

Въпреки, че съществуват десетки начини за епилация, бръсненето си остава стар изпитан метод за премахване на нежеланото окосмяване. Прибягваме до него всеки път, когато няма време или пари за друго, а основното му предимство е, че става лесно и изобщо не боли.

Абсолютен мит е погрешното схващане, че при редовно бръснене кожата загрубява. Ако се прави както трябва, бръсненето дава отличен резултат. Вижте 9 трика за дълготрайно и гладко бръснене специално за жени.

Тук ще намерите проверени и изпитани съвети как да имаме гладки крака и как да бръснем нежната кожа на подмишниците и интимните части.

Трикове за дълготрайно и гладко бръснене специално за жени


Никога не се бръснете на сухо

Дори да бързате ужасно много - никога, абсолютно никога не предприемайте сухо бръснене. Повярвайте вместо да спестите време, рискувате да се порежете или най-малкото да си докарате възпаление на кожата и неприятни охлузвания. Всъщност бръсненето предсттавлява един вид естествен ексфолиант, принципно едва ли се ексфолирате на сухо. Когато кожата е мокра става по-мека и има по-малка вероятност да се лющи при бръснене, когато е суха става обратното. Освен това самобръсначката влачи слоят мъртви клетки заедно с космите, така се задръства по-лесно, а кожата се зачервява и започва да щипе. Накрая става груба и раздразнителна, така че, ако искате гладки крака – никога не се бръснете на сухо.

Съхранявайте самобръсначката суха

Винаги дръжте самобръсначката суха. Не по време на бръснене разбира се, а преди и след това. В банята, където обикновено стоят такива неща, е достатъчно топло и влажно, за да се появи ръжда по ножчетата. Така със следващото бръснене рискувате да получите обрив със сърбеж и грозни последствия. Ако не искате това, след употреба издухайте самобръсначката със сешоара, докато си сушите косата, например. Този полезен навик удължава живота на вашата самобръсначка и гарантира безаварийно следващо бръснене. За по-сигурно я съхранявайте на сухо в някой шкаф, далеч от милото и от децата.

Преди бръснене ексфолирайте кожата

Преди да хванете самобръсначката първо ексфолирайте кожата. С помощта на ексфолианта се отстраняват мъртвите клетки и процеса на бръснене се улеснява, но не бързайте да се бръснете веднага. Изчакайте 10 минути кожата са се успокои и да омекне добре, а фоликулите на космите да се отворят достатъчно. Това гарантира отличен краен резултат. Ако сте забравили да ексфолирате краката преди да ги обръснете, по добре пропуснете ексфолиране след това. Неизбежно ще раздразните кожата, нали не искате да щипе и боли.

Трикове и съвети за жени как да бръснем краката

Ако няма крем за бръснене използвайте балсам за коса

Сапуните и душгеловете са чудесни за къпане, но не стават за бръснене. Пенят се прекалено, хлъзгави са и при всички положения ще попречат на самобръсначката да си свърши работата както трябва. Ако искате да се обръснете гладко и хубаво използвайте козметиката на милото, нищо че мирише на мъж. Традиционните продукти – пяна, гел или крем за бръснене работят най-добре, все пак са направени точно за тази цел. В случай, че нямате никакви средства за бръснене, може да ползвате балсам за коса. За предпочитане е пред обикновения сапун, шампоаните и всичко останало, защото консистенцията му се доближава най-много до тази на специализираните продукти, освен това прави космите меки и улеснява бръсненето.

Не повтаряйте бръсненето многократно

Не е добре да търкате самобръсначката по няколко пъти на едно и също място. В стремежа си да не пропуснете косъм има опасност да прежулите кожата или още по-лошо, да задерете горния слой. Нанесете плътна пяна на по-голям участък и бръснете краката с къси движения без многократни повторения. За ориентир използвайте дирите на самобръсначката. След като обръснете целия участък проверете за пропуснати косми. Ако има пропуски нанесете пяна само върху тях и отново обръснете. Така ще избегнете раздразнение и възпаление на кожата, да не говорим, че миг невнимание може да доведе до по-неприятни последствия.

Движете самобръсначката в посока срещу косъма

Космите на краката растат надолу, за това е логично да започнем бръсненето от глезените нагоре към коленете и накрая бедрата. Движете самобръсначката в посока слещу косъма. Внимавайте, защото не всички косъмчета са обърнати на една и съща страна. За това е добре да следим за правилната посока и да обръщаме самобръсначката под различен ъгъл. Плъзгането на ножчетата по погрешен начин със сигурност би довело до грубо бръснене и сериозно раздразнена кожа с червени точки. Ако имате свръх чувствителна кожа по-добре движете самобръсначката по посока растежа на косъма, вместо срещу него. Така ще си спестите допълнително раздразване на кожата.

Трикове и съвети за жени как да бръснем подмишниците

Изплаквайте самобръсначката често

Тайната на гладкото бръснене се крие в едно съвсем простичко правило: Винаги пазете ножчетата чисти. Изплаквайте самобръсначката периодично. По-добре на всяко движение да минава под водата, отколкото да се задръсти с косми и да затрудни бръсненето. Тук може да си откраднем един трик от мъжете, които все пак имат повече опит в бръсненето от нас жените. В случай, че между ножчетата са заклещят косми може да ги отстраните лесно като почукате няколко пъти самобръсначката в перваза на мивката. Методът работи по-добре, отколкото ако се опитвате да махнете упоритите косми с маникюра си.

След бръснене овлажнете кожата

Когато приключите с бръсненето отмийте остатъците от пяната. Изплакнете добре с хладка вода и подсушете избръснатите места с мека кърпа. След това не забравяйте да овлажните кожата. Използвайте овлажняващи кремове и лосиони с успокояващи съставки. За предпочитане са щадящи кожата продукти, които не съдържат агресивни добавки като алкохол, оцветители и добавени аромати. Внимавайте за чувствителната кожа на подмишниците и интимните части. Там кожата се раздразва най-лесно. Добре е да се третира с хипоалергенни продукти, но ако няма под ръка бебешкото олио и пудра върши чудесна работа.

Сменяйте често самобръсначката

Затъпените ножчета на старата самобръсначка само на пръв поглед изглеждат по-безопасни за бръснене. Вярно е, че с острите ножчета на новата самобръсначка може да се порежем по-лесно, но пък старата крие опасност от сериозна инфекция на кожата. Има вероятност между ножчетата и да се спотайват бактерии и микроби, които пренасят зарази. Колко често да сменяме ножчетата все пак зависи колко често се бръснем, дали има много косми или само мъх и т.н. В зависимост от това може да сменяме ножчетата на всеки 5-10 бръснения. Дори да използваме изключително рядко самобръсначка за еднократна употреба, добре е да я сменяме всеки месец, за да няма проблеми. Излишно е да споменаваме, че самобръсначката е лична вещ и не бива да се взема назаем, нито да се дава на милото малко да я позатъпи.


Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации