Идеи за прически

Поза Свещ и нейните разновидности за начинаещи

Позата Свещ е едно от онези прекрасни йога упражнения, които влияят благоприятно на цялостния организъм, подобряват кръвообръщението и стимулират работата на жлезите с вътрешна секреция.

Поза Свещ (Сарвангасана) и нейните разновидности - Полусвещ (Випарита карани) и Свещ с един крак (Ека пада сарвангасана) са т.нар. обърнати асани, които улесняват циркулацията на кръвта в главата и въздействат ефикасно на най-важния човешки орган – мозъка.

Редовното практикуване на тези асани помага при нарушени функции на щитовидната жлеза, при разширени вени, гръбначно изкривяване, против безсъние, главоболие, косопад и др.

Как се изпълнява правилно поза свещ и нейните разновидности четете по-надолу. Вижте какви са ползите от тези асани за организма, на кои болести влияят благоприятно и кога са противопоказни, как работят в полза на красотата и с какво са полезни специално за жените.

Как се изпълнява Поза Свещ (Сарвангасана)


Как се изпълнява Поза Свещ (Сарвангасана)

Легнете по гръб с изпънати крака и ръце от двете страни на тялото с длани опрени на пода. Започнете да повдигате бавно двата краката без да сгъвате в коленете. Когато краката стигнат над талията повдигнете трупа и продължете докато тялото и краката застанат във вертикална линия над раменете. Брадичката трябва да притиска силно гърдите. Задръжте в това положение толкова дълго, колкото ви е удобно без да усещате напрежение.

По време на статичната фаза на поза Свещ отпуснете максимално всички мускули. Начинаещите може да останат в тази поза няколко секунди, като постепенно увеличават времето на задържане до 2-3 минути.

Връщането в изходно положение става, като отпуснете ръцете и свалите малко краката. Контролирайте всеки момент от движението. Главата трябва да бъде на пода до края на слизането. Разгъвайте гръбначния стълб бавно и последователно от врата до кръста. Тялото не трябва никога да пада тежко на пода.

След като вече сте легнали по гръб, останете няколко секунди така, дишайте ритмично, за да позволите на кръвообращението да се нормализира. Не ставайте изведнъж, защото това се отразява неблагоприятно на сърцето.

Как се изпълнява Поза Полусвещ (Випарита карани)

Как се изпълнява Поза Полусвещ (Випарита карани)

Легнете по гръб с изпънати крака. Започнете да повдигате бавно краката нагоре под прав ъгъл. С помоща на ръцете повдигнете таза, така че трупът да е наклонен около 45 градуса спрямо опората. Лактите са опрени на пода, а дланите подпират тялото. В статично положение на поза Полусвещ главата, раменете и част от гърба трябва да лежат на пода. Стремете се да не се движите и да отпуснете тялото максимално. Останете така, колкото е възможно без напрежение. Постепенно увеличавайте времето за задържане.

Как се изпълнява Поза Свещ с един крак (Ека пада сарвангасана)

Как се изпълнява Поза Свещ с един крак (Ека пада сарвангасана)

Направете поза свещ. Левият крак остава изпънат нагоре. Издишайте и спуснете десния крак надолу зад главата, така че предната част на стъпалото да стъпи на пода. Левият крак трабва до бъде изпънат нагоре. Опитайте се да не сгъвате краката в коленете. Задръжте в статично положение за 20 секунди, след това вдигнете десния крак бавно до начална позиция, като същевременно вдишате. След това повторете същото упражнение с другия крак.

Терапевтичен ефект от поза Свещ и нейните разновидности

Позата Свещ (Сарвангасана) действува особено благоприятно в три основни направления: улеснява венозното кръвообращение; mодобрява оросяването на мозъка; влияе благоприятно върху жлезите с вътрешна секреция и дишането. Освен това изправя физиологичните искривявания на гръбначния стълб, тъй като при изпълнението на асаната става огъване на вратните прешлени.

При кои болести е полезно практикуване на поза Свещ

Няма по-ефикасно упражнение от позата Свещ за укрепване и лекуване на щитовидната жлеза. Практикуването на тази асана дава много добри лечебни резултати и при следните заболявания: констипация, дислексия, хепатоза, главоболие, виене на свят, неврастения, функционални неразположения на очите, ушите, носа, гърлото и обща полова слабост.
Освен това сарвангасана, както и другите обърнати асани имат превъзходен ефект при хемороиди и тежки случаи на разширени вени.

При кои болести е противопоказно практикуване на поза Свещ

Практикуването на поза свещ и другите обърнати асани е абсолютно противопоказно при повишено артериално налягане и хронични инфекции на околоносните синуси и ушите. При болести като синузит, отит и очни заболявания не се препоръчва практикуване на поза Свещ.

Поза свещ при разширени вени

Позата Свещ, наречена още “тилна стойка” действа особено благоприятно за разширени вени. Опитите показват, че дори болезнено разширени вени получават голямо подобрение при редовно практикуване на тилната стойка.

Свещта и останалите обърнати асани са особено полезни за хората, които прекарват голяма част от деня прави, на крака или работят седнали дълго време. Ако има възможност позата свещ да се изпълнява за 1 минута по време на работа (в моментите на почивка) ще се получи много добър резултат. А редовното практикуване на поза свещ 2-3 пъти на ден предпазва от разширени вени



Ползи от поза Свещ специално за жените

Позата свещ и останалите обърнати асани работят чудесно в полза на красотата. Специално за жените редовното практикуване на тези асани може да се използва за премахване на бръчки и подмладяване. Действат по-ефикасно от скъпите масажи в козметичните салони, тъй като подобряват оросяването с кръв на кожата и мускулите на лицето.

Също така позата свещ е добро средство за борба с целулита. Подобрява кръвообръщението и спомага за премахването на натрупаните масни депа. Не случайно тази асана задължително се включва в комплексите с упражнения против целулит.

И още една полза от позата свещ специално за жените: Според йогите редовното практикуване на Сарвангасана предпазва от появата на катар в матката.

Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации