Карвинг е изкуство за декорация на храната, при което чрез гравиране и други техники се получават изящни скулптори от най-обикновени плодове и зеленчуци:
За направата на подобни скулптори са необходими специални инструменти за карвинг, както и известни умения разбира се.
Не са необходими специални инструменти, достатъчен ви е само остър нож.
Ще направим лилия от лук за украса на салати, предястия и различни блюда.
1. За да направим лилията ще ни трябва малка главичка кромид лук.
Може бял, може и червен, в зависимост от това каква декорация искате да направите.
2. Почистете луковицата без да режете основата на корените. Махнете само мустачетата.
Отрежете приблизително 0,5 см от горната и долна страна на луковицата.
3. Направете 4 разреза с дълбочина 2-3 слоя.
След това внимателно разтворете “листенцата на цветето“ към основата на луковицата.
Оставете само външния слой. Останалите 1 или 2 внимателно отстранете.
4. По същия начин направете още 4 разреза върху останалата част от луковицата шахматно спрямо първите.
5. След това разтворете листенцата. Оставете само най-външният слой, останалите два внимателно отрежете.
6. Процедирайте по същия начин докато завършите лилията.
7. Най-накрая, за да не поднесете блюдото с украса от суров лук, който както знаете има характерен вус и мирис, потопете лилията в гореща вода за 10-15 секунди.
За да я извадите по-лесно без да я повредите предварително забийте в основата и клечка за зъби.
8. След това потопете лилията в марината от вода, оцет и захар за 10 минути (или повече в зависимост от вкуса)
Ако искате да оцветите лилията добавете оцветители в маринатата.
9. Извадете лилията от маринатата. Леко я изтръскайте, за да се отстранят капчиците течност. Оправете листенцата, така че да са разположени красиво и поставете върху блюдото.
За направата на подобни скулптори са необходими специални инструменти за карвинг, както и известни умения разбира се.
В тази тема ще видим един туториал за домашен карвинг, който може да опита всеки
Не са необходими специални инструменти, достатъчен ви е само остър нож.
Ще направим лилия от лук за украса на салати, предястия и различни блюда.
1. За да направим лилията ще ни трябва малка главичка кромид лук.
Може бял, може и червен, в зависимост от това каква декорация искате да направите.
2. Почистете луковицата без да режете основата на корените. Махнете само мустачетата.
Отрежете приблизително 0,5 см от горната и долна страна на луковицата.
3. Направете 4 разреза с дълбочина 2-3 слоя.
След това внимателно разтворете “листенцата на цветето“ към основата на луковицата.
Оставете само външния слой. Останалите 1 или 2 внимателно отстранете.
4. По същия начин направете още 4 разреза върху останалата част от луковицата шахматно спрямо първите.
5. След това разтворете листенцата. Оставете само най-външният слой, останалите два внимателно отрежете.
6. Процедирайте по същия начин докато завършите лилията.
7. Най-накрая, за да не поднесете блюдото с украса от суров лук, който както знаете има характерен вус и мирис, потопете лилията в гореща вода за 10-15 секунди.
За да я извадите по-лесно без да я повредите предварително забийте в основата и клечка за зъби.
8. След това потопете лилията в марината от вода, оцет и захар за 10 минути (или повече в зависимост от вкуса)
Ако искате да оцветите лилията добавете оцветители в маринатата.
9. Извадете лилията от маринатата. Леко я изтръскайте, за да се отстранят капчиците течност. Оправете листенцата, така че да са разположени красиво и поставете върху блюдото.
Няма коментари:
Публикуване на коментаркометар