10 техники за рисуване, избелване и боядисване на дънки

10 начина за рисуване, избелване и боядисване на дънки
Колко чифта дънки имате - три, пет или повече? Обзалагам се, че най-често носите един или най-много два, а останалите тънат в забрава по рафтовете на гардероба.

В днешната тема ще подскажем страхотни идеи за преобразяване на стари дънки без рязане и шиене, само с белина и боя. Вижте най-добрите техники за рисуване, избелване и боядисване на дънки, които работят безотказно в домашни условия.

С подборката на Хубава жена лесно може да станете дизайнер на собствените си дънки. Научете как да направите оригинални дънки за себе си, мъжа и децата.


Как да направим дънки на точки избелени с тампон белина

Старите скъсани дънки от миналото лято много лесно могат да се преобразят в нови супер оригинални дънки на точки, избелени с тампон белина. За тампонче изрежете кръг от домакинска гъба с диаметър големината на точките. Използвайте дървен шиш за дръжка на тампона или ръкавици, ако пипате с ръка. После потапяте в белина и нанасяте върху дънките на желаните места. Подредете точките хаотично или на шахмат. Задържайте повече, ако използвате течна белина. Добре е да подпъхнете в крачолите парче картон, за не се получат нежелани отпечатъци на опаковата страна.

Как да направим дънки на точки избелени с тампон белина

Как да си направим дънки на палми нарисувани с белина гел

Старите дънки от тъмен деним са идеални за готини летни дънки на палмички, нарисувани с белина гел. Опитайте с простичка рисунка на стилизирана палма като тази на снимката. Става лесно, дори изобщо да не умеете да рисувате. Ако нямате под ръка белина гел може да си направите сами от обикновена течна белина, малко вода и 1 супена лъжица царевично брашно. Получава се смес с гъста консистенция като гел. Поставете в удобна за рисуване опаковка. Разделете плата на крачолите с някаква подложка и нарисувайте палми по цялата повърхност на дънките.

Как да си направим дънки на палми нарисувани с белина гел

Как да си направим дънки на сърца с шаблон

Ако имате цветни дънки, които вече са ви омръзнали, може да ги освежите със сърчица от шаблон. Идеята е чудесна за ярки летни дънки или за дънките на малката ви дъщеричка. Направете си шаблон от хартия - изрежете малко сърце. Използвайте белина гел или бяла текстилна боя. След това поставете шаблона и нанесете гела (боята). Притиснете леко и изчакайте да засъхне няколко секунди. Първото сърце е готово, продължавайте по същия начин докато направите целите дънки на сърца. Може да подреждате сърцата шахматно или хаотично, както ви харесва.

Как да си направим дънки на сърца с шаблон

Как да си направим дънки на целувки с печати

Тази техника е подходяща за дънки от светъл деним, които могат да се направят с черни печати на целувки или други фигурки. Много оригинално изглеждат печати, поставени по диагонал върху предните крачоли на дънките. Например от коляното на единия крак през бедрото на другия, чак до джоба на дънките, както е показано на снимката. За да се запазят печатите след изпиране на дънките най-добре е да използвате перманентно мастило. Подходящи са всички видове водоустойчиви багрилни мастила на маслена основа, които се продават в специализираните магазини.

Как да си направим дънки на целувки с печати

Как да си направим дънки на цветя с дантела и флумастри

Ако белите дънки вече са ви омръзнали може да ги преобразите в много ефектни дънки на цветя, които изглеждат като избродирани. Техниката е много проста, трябва ви само парче мрежеста дантела на едри цветя и 2 нюанса син флумастер (тъмен и по-светъл). Поставете дантелата върху дънките и изкопирайте желаните детайли (цветя, листа, стебла) с тъмно син флумастер. Не запълвайте изцяло, а правете тънки щрихи по нишките на дантелата. Така фигурките ще изглеждат като ефектна бродерия. После добавете светлосенки тук-там със светло син флумастер. Добре е да използвате специални флумастри за дрехи, за да не се размажат фигурите при пране.

Как да си направим дънки на цветя с дантела и флумастри

Как да нарисуваме бордюр на дънки с перманентен маркер

Прилепнали дънки с дължина до кокалчето са идеални за летни дънки с атрактивен бордюр. Ако са направени от тъмен деним може да избелите долната част на крачолите с белина. Така областта около подгъва става по-светла и бордюра се вижда по-добре. Рисувайте с перманентен маркер, за да не се размаже бордюра при изпиране. Изберете черно или друг тъмен цвят, за да изпъкват детайлите по-добре. Колкото до самата рисунка, може да си направите каквото ви харесва. Подходящи са всякакви композиции с геометрични фигури, етно мотиви и графични елементи като дънките с бордюр на снимката.

Как да нарисуваме бордюр на дънки с перманентен маркер

Как да избелим дънки на петна с белина

Няма по-лесен начин да бъдем дизайнери на собствените си дънки от техниката за избелване с белина. Работи безотказно в домашни условия, а накрая се получават готини дънки на петна, които са модерни и привличат погледа. Процедира се по следния начин: Навържете с ластици крачолите на дънките на няколко места. Колкото по-големи са завързаните участъци, толкова по-големи ще са петната по дънките след избелването и обратното. Докато вържете прегъвайте и усуквайте плата както ви харесва. Така ще се образуват красиви ефекти. Накрая омотайте дънките и завържете на вързоп. Налейте белина в дълбок съд. Потопете дънките и ги оставете да се избелят за известно време. После махнете всички ластици. Добре е да пипате с ръкавици, за да не повредите ръцете си. Накрая изплакнете и оставете дънките да изсъхнат.

Как да избелим дънки на петна с белина

Как да боядисаме дънки с текстилна боя и да постигнем намачкан ефект

Обикновено за боядисване на дънки се използват текстилни бои за памучни платове, тъй като денимът, от който са направени дънките всъщност си е 100 % памук. Ако просто искате да смените цвета на дънките - боядисвайте направо като спазвате указанията на опаковката за разтваряне на боята. А ако искате да получите дънки с намачкан ефект навържете крачолите на няколко места. Колкото повече гънки има плата на завързаните участъци, толкова по-намачкани ще изглеждат дънките след боядисването. После, подобно на техниката за избелване, завържете дънките на вързоп и потопете в боята. Колкото повече престоят в боята, толкова по-наситен ще стане цвета. Отличен резултат се постига при боядисване на бели (светли) дънки с черна (тъмна) текстилна боя. Накрая изплакнете с хладка вода и махнете ластиците. Изплакнете още веднъж, но със студена вода и оставете дънките на простора да изсъхнат.

Как да боядисаме дънки с текстилна боя и да постигнем намачкан ефект

Как да си направим дизайнерски дънки на пръски боя

Ето една бърза и лесна техника за преобразяване на стари дънки в дизайнерски шедьовър, без абсолютно никакви умения за рисуване. Вместо скучни едноцветни джинси може да носите дизайнерски дънки, артистично напръскани с боя. Единственият недостатък на тази техника е, че много цапа, за това е добре да се развихрите навън. Сложете дънките да легнат върху стар чаршаф направо на земята. Използвайте бояджийска четка, обилно напоена с акрилна боя и пръскайте смело. Колкото повече и по-разноцветни са пръските, толкова по-готино изглеждат дънките накрая.

Как да си направим дизайнерски дънки на пръски боя

Как да си направим уникални ръчно рисувани дънки с текстилни бои

Последната идея за преобразяване на джинси прави дънките съвсем уникални и неповторими. Ако умеете да рисувате добре, може да сътворите цели картини върху старите си дънки. Нарисувайте каквото ви харесва - красиви цветя, абстрактни картини, любими анимационни герои и т.н. Хубаво е да рисувате с покривни текстилни бои за памучни материи, които са гъсти, а като изсъхнат стават гладки и лесно се фиксират. След като изрисувате дънките задължително трябва да запечатате боята с гореща ютия. Така рисунките няма да се повредят след изпиране. Препоръчително е за всеки случай да не гладите направо, а през кърпа. Така няма опасност ютията да залепне и цветовете се размажат от температурата. Като вдъхновение може да използвате прекрасните ръчно рисувани дънки от снимката. Направени са първо на пръски с техниката, която видяхме по-горе и после върху пръските са нарисувани на ръка разцъфнали вишневи клонки.

Как да си направим уникални ръчно рисувани дънки с текстилни бои


>

1 коментар :

  1. Интересно, тъкмо се чудих как да си направя свои си дънки, изцяло по мой вкус

    ОтговорИзтриване

Най-четено

Google+

facebook