Идеи за прически

Да направим подвижен помпон за шапка

Най-голямото предимство на подвижните помпони е, че могат да се махат и слагат по всякакви шапки, така ще комбинираме аксесоарите в зимния гардероб безброй пъти, без да натоварваме бюджета. Не е ли страхотно, старата шапка става нова, а новата още по-нова...

Вижте моята идея да направим подвижен помпон бързо, лесно и супер евтино

Как да направим подвижен помпон за шапка


Избираме помпон за шапка

В зависимост от вида на шапката може да избираме помпон според вкуса си – голям или малък, рошав или с нисък косъм, направен от прежда или от козина и т.н. През последните няколко сезона най-модерни са зимни шапки с пухени помпони. Аз имам една плетена шапка с голям помпон от естествена кожа, който смятам да превърна в подвижен. Цвета му е неутрален и лесно ще го съчетавам с другите си шапки.

Как да направим помпон за шапка

Най-лесно става, ако използваме готов помпон от стара шапка, както е при мен. В случай, че предпочитате помпон от прежда лесно може да си направите сами. Просто навийте няколко ката прежда около ръката си – колкото повече толкова по-голям ще стане помпона. После завържете, отрежете краищата и готово. Пухени помпони също може да си направим сами, но защо да губим време. Вижте моя трик:

Използваме пухен помпон от ключодържател

Ключодържатели с пухчета има навсякъде, във всякакви размери и цветове. Не струват скъпо и много бързо могат да се превърнат в пухени помпони за шапки. Достатъчно е да откачим пухчето от металната верижка и готово вече имаме подвижен помпон, идеален за украса на зимни шапки. Дори не е необходимо да правим нищо повече по помпона. Освен това винаги може да го върнем обратно на връзката с ключове.

Пухен помпон от ключодържател

Да направим подвижен помпон

Единият вариант е да използваме тик-так копчета. Мъжката половина от копчето се забива в помпона, а женската се поставя в центъра на шапката. Този метод обаче не е много подходящ в домашни условия, защото трудно се поставя тик-так без специална преса. Освен това копчето ще се вижда и шапката не би стояла добре, ако решим да я носим без помпон. Тогава как да направим подвижен помпон сами лесно и бързо? Ето какво измислих:

Зашиваме ластик към понпона

Ще използваме малко ластик за закрепяне на помпона към шапката. Направете малко петличе от ластик с дължина 2 х 1,5 см или нещо като ластична примка, в която може да проврете пръста си. После зашийте здраво петлика в центъра на помпона, разбира се откъм долната страна. Добре е да използваме фин ластик, объл или плосък няма значение, важно е да е тънък и достатъчно здрав, за да може да се усуче 2-3 пъти.

Зашиваме копче за шапката

За нула време свършихме половината работа, сега трябва само да зашием копче към шапката и готово вече може да я украсяваме с какъвто помпон си поискаме. Изберете малко копче със столче. Зашийте го здраво в центъра на шапката откъм горната страна. Добре е да изберем ефектно копче, така когато си поискаме може да носим шапката и без помпон. Хубаво е да усучем конеца 3-4 пъти под столчето при зашиването на копчето, така по-лесно ще слагаме подвижния помпон.

как да направим подвижен помпон за шапка

Как да срешем пухен помпон

Когато са смачкани пухените топчета изглеждат много грозно. Козината се сплъстява и стърчи на фитили във всички посоки. Супер лесно може да срешем пухчето без да го оскубем. Забравете за гребени и четки, добрият стар сешуар за коса ще ви свърши много по-добра работа. Издухайте пухения помпон със сешуар. Методът работи добре за пухчета от изкуствена кожа и отлично за пухени помпони от естествен косъм. А ако искате прическата на пухчето да е по-трайна – напръскайте с малко лак за коса.


Шапките с помпони са подходящи за всички – за децата, за жените, а в някои случаи дори за мъжете. Ако си направим няколко подвижни помпона може да ги разменяме с цялото семейство. Не е ли забавно, днес съм с помпона на детето, утре е ред на мъжа ми...

И накрая нещо много практично: Подвижните помпони могат да се махат при пране. Помислете само на шапката нишо няма да и стане от пералня и сушилня, но за помпона има опасност да се превърне в проскубана топка, особено ако е направен от естествен косъм.






Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации