Идеи за прически

Меню за Коледа с най-лесните рецепти от кулинарните блогове

Ако търсите идеи за коледно меню с лесни рецепти за вкусни ястия, значи сте попаднали на правилното място.

Нашето примерно меню за Коледа включва всичко, което трябва да присъства на празничната трапеза - предястие, салата, основно ястие с месо, десерт и коледни сладки.

Подбрахме възможно най-лесните рецепти за коледни ястия, изпитани от най-добрите кулинарни блогове.

Вижте нашите идеи какво да приготвим за празниците, вдъхновени от любими фуд блогъри.


Предястие Коледен венец

Като предястие за Коледа може да приготвите нещо свежо, вместо обичайните тежки ордьоври или твърде скучните салати. Предлагаме ви много оригинално предястие Коледен венец от хапки по идея на Люси от Lussi’s world of artcraft

Меню за Коледа рецепта за предястие Коледен венец

Рецепта за предястие Коледен венец

Продукти:
1 бр. франзела
100 гр крема сирене
1/2 бр. свежа маруля
1 голям домат или няколко чери доматчета
1 морков
1 голяма червена чушка
зрънца нар (пожелание)
кашкавал (пожелание)

Приготвяне:
Франзелата се нарязва на еднакводебели филийки. Подредете филийките в кръг и преценете колко броя ще ви трябват според големината на венеца. След това филийките се намазват с крема сирене. Марулята се прави на късове, добре е да използвате къдравата и част. После върху всяко хлебче се залепя по лист маруля. За декорация на венеца използвайте нарязан домат на кубчета или половинки чери доматчета. Добавете още украса с парченца морков и кашкавал. Може да прибавите и зрънца нар за още по-ефектна украса. Накрая изрежете елементи за панделка от месеста червена чушка. Поставете в долния край на венеца и се получава чудесно предястие за Коледната трапеза.

Картофена салата за Коледа

От сезонните салати избираме картофена, защото подхожда на всякакво месо и се вписва идеално в коледното меню. За празника опитайте картофена салата с маслини по идея на Лети от Кулинарно приключение. Може да се използва и като гарнитура.

Меню за Коледа рецепта за картофена салата с маслини

Рецепта за картофена салата с маслини

Продукти:
1 кг. картофи
12-15 зелени маслини с чушка
3 с.л. каперси (или кисели краставички на малки кубчета)
1 глава червен лук
няколко стръка магданоз (или копър)
черен пипер и сол на вкус
4-5 с.л. зехтин (или олио),
оцет на вкус

Приготвяне:
Картофите се сваряват в подсолена вода. После се изкисват, обелват се и се нарязват на кубчета. Поставят се в голяма купа.
Маслините се нарязват на шайби и се прибавят към картофите. Каперсите (или нарязаните кисели краставички) се оцеждат добре и се добавят в купата. После се нарязва 1 глава червен лук и няколко стръкчета магданоз. Прибавят се в купата към останалите компоненти. След това овкусете със зехтин (или олио) и оцет. Добавете сол и червен пипер на вкус и разбъркайте добре, така че подправките да се смесят.
Препоръчително е готовата картофена салата да престои в хладилник поне за 20-30 минути, за да се смесят ароматите. Сервира се в салатна купа или на отделни порции.

Свинско печено за Коледа

Традиционно ние българите ядем свинско месо за Коледа, така че като основно ястие в празничното меню горещо препоръчваме крехко свинско печено по рецепта на Зорница от ZorniZZa PiZZa (изпитано и проверено)

Меню за Коледа рецепта за крехко свинско печено месо

Рецепта за крехко свинско печено месо

Продукти за 4 порции:
1 200 кг. месо свинска плешка
1 бр. Малка клонка розмарин

За марината:
1 ч.ч. червено вино
6-7 с.л. соев сос
2 скилидки чесън намачкани
1 с.л. мед препълнена
Олио зехтин
Сол
Пипер

За грейви сос:
сока, който се отделя от печеното
1 с.л. брашно
Вода

Приготвяне:
Месото се поставя в голяма купа. Продуктите за маринатата се смесват в подходящ съд. Свинското месо се залива с марината и се оставя да се маринова за една нощ.
След това маринованото свинско се поставя в глинен гювеч. Добавя се клонка розмарин и 1/2 ч.ч. марината. Захлупва се с капака и се поставя във фурната. Пече се на 200 градуса за около 2 часа. Добре е след около час печене месото да започне да се проверява. Свинското трябва да има карамелизирана коричка и да се отделя лесно при натиск с вилица.
След като месото е опечено изсипете соса му от гювече в тиган. Поставете на котлона на тих огън и сложете брашно. Сместта се бърка усилено докато стане гладка. Добавя се вода и се оставя на котлона докато се получи сос с консистенция на боза.

Кекс за Коледа

Добре е в менюто за Коледа да има и един кекс. Нашият е направен по рецепта на Павлина от В кухнята на Павлина и представлява шарен кекс с празнична визия, който става лесно и изглежда много апетитно.

Меню за Коледа рецепта за шарен кекс

Рецепта за шарен кекс

Продукти:
5 яйца
2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. топла вода
1 бакпулвер
1 ванилия
какао

Приготвяне:
Белтъците и жълтъците се разделят. В подходящ съд разбийте жълтъците с по 1 чаена чаша зарар, топла вода и брашно, 1/4 ч.ч. олио, 1 ванилия и 1 бакпулвер.
Разбийте белтъците на сняг с 1 ч.ч захар и 1 ч.ч. брашно
След това отделете по 1/3 част от двете смеси.
В намазана форма за кекс изсипете жълтъчната смес като първи пласт. Посипете с какао. После изсипете белтъчната смес като втори пласт и отново поръсете с какао. За третия пласт на кекса смесете отделените части от двете смеси и добавете какао пожелание. Пече се в загрята фурна на 180 градуса.

Лесни коледни меденки

Меденките традиционно присъстват в празничното меню за Коледа, а за нашето избрахме коледни меденки с какао и портокал по рецепта на Ирма от Sentiments in the kitchen. Правят се лесно и са толкова хубави, че нямат нужда от допълнителна украса.

Меню за Коледа рецепта за лесни коледни меденки с какао и портокал

Рецепта за меденки с какао и портокал

Продукти за 40-50 бр. меденки:
500 гр. брашно
1 к.л. сода бикарбонат
сока на 1 портокал
2 с.л. мед
2 к.ч. захар
1 с.л. канела
1 с.л. какао
2 яйца
2 к.ч. олио
орехови ядки за гарниране

Приготвяне
Брашното се пресява и се поставя в дълбока купа за месене. Прави се кладенче в брашното и се слагат захарта, какаото, канелата и яйцата. По желание може да замените захарта с мед (2 пълни с.л. мед = 1 к.ч. захар).
В портокаловия сок се разтваря 1 кафяна лъжичка сода бикарбонат и се налива в кладенчето.
След това се размесва с ръце като постепенно се налива олиото. Замесва се средно меко тесто. От него се къса по малко и се оформят топчета с големина на орех. Топчетата се подреждат в тава върху хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато повърхността им спре да лъщи, а отдолу покафенеят.
Коледните меденки с тази рецепта имат балансирана сладост, така че ако обичате по-сладко прибавете още малко захар или мед.

Коледна торта без печене

Тортата обикновено се приготвя ден-два преди празника, но ако нямате време за това не бързайте да отписвате домашно приготвената торта от менюто за Коледа - направете коледна торта без печене. Ние ще ви помогнем с една идейка за много лесна и страшно вкусна Бисквитена торта с шоколадова глазура по рецепта на Джиндър от Ginger Cookies

Меню за Коледа рецепта за бисквитена торта с шоколад

Продукти:
2 бр. обикновени бисквити "Изгрев" (малки пакети)
1 бр. обикновени бисквити "Изгрев" (голям пакет)
прясно мляко за напояване на бисквитите

за крема:
1200 мл. прясно мляко
1 пакет пудинг с варене "Карамел" на Dr. Oetker
2 пакета пудинг с варене "Ванилия" на Dr. Oetker
захар на вкус
100 гр. млечен шоколад
3 с.л. какао "Нескуик"
200 гр. краве масло

за глазура:
200 гр. млечен шоколад
30 гр. краве масло

Приготвяне:
За приготвяне на крема се смесват двата пудинга, както е указано на опаковката. Когато кремът е готов – махнете от котлона. След това разтопете на водна баня шоколада и го добавете към горещия пудинг. Прибавете какаото и маслото. После се разбърква докато се смесят добре всички съставки на крема.

Една по една започнете да топите бисквитите в млякото. Подредете първия ред с бисквити в правоъгълна тава. Не се препоръчва бисквитите да се топят задълго в млякото, за да не се разпаднат. Залейте първия ред от тортата с 1|4 от крема и разпределете равномерно по цялата повърхност.
Подредете втория пласт бисквити. Залейте с крем и така докато направите цялата торта. Трябва да се получат 4 реда бисквити, а най-отгоре да завършва с крем.

За приготвянето на глазурата разтопете шоколада на водна баня, заедно с маслото и полейте тортата.
Оставете готовата торта в хладилника за няколко часа да се охлади и да стегне. Колкото по-дълго престои, толкова по-вкусна става. Накрая се получава много лесна и ужасно вкусна торта за Коледната трапеза.


1 коментар :

Популярни публикации