Идеи за прически

Меню за Бъдни вечер с най-добрите рецепти от кулинарните блогове

меню за бъдни вечер рецепти
На Бъдни вечер традицията повелява на трапезата да се подредят нечетен брой ястия. Колкото по-богата е трапезата, толкова повече берекет ще има през идващата година.

Изберете какво да приготвите с нашето Пълно меню за Бъдни вечер, което включва 11 традиционни ястия.

Подбрахме за вас най-добрите, най-лесни и бързи рецепти от кулинарните блогове.



Содена питка за Бъдни вечер


Содена питка рецепта
по рецепта на  Слънце и Слънчоглед 

Продукти за малка содена питка:
300 мл топла вода
1 ч.л. сол
1 ч л. захар
3 с.л. зехтин
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. хлябна сода
500 гр. брашно
За голяма продуктите се удвояват.

Приготвяне:
Хлебната сода се погася в лимоновия сок и се слага във водата. Добавя се мазнина, сол и захар. Брашното се пресява предварително и се прибавя към течността лъжица по лъжица, като едновременно се разбърква, докато запоне да се отделя от съда. След това посипете брашно върху плота, извадете тестото върху него и започнете да месите като постепенно прибавяте брашно от всички страни.
Готовото тесто не бива да е нито твърдо, нито прекалено меко. Не трябва да лепне по ръцете. Отделете малка част от тестото за декорация, останалото оформете на питка и поставете в нея паричка (предварително измита и завита в алуминиево фолио)
Тестото за декорацията направете по-твърдо с малко повече брашно. След това оформете фигурките. Поставете питката в тава, намазана със зехтин. Напръскайте с вода и залепете декорацията. Намажете фигурките със зехтин и сложете питката във фурната.
Пече се до готов вид, а когато заприлича на изпечена се напръсква с вода и се завива с кърпа върху решетката.

Постни зелеви сарми за Бъдни вечер


постни зелеви сарми рецепта
по рецепта на Цветно с Пепеляшка

Продукти за 40-50 сармички:
1 ч.ч. ориз
листа кисело зеле (тънки и меки)
2 стръка праз
1 ч.ч натрошени орехи
1 с.л. сушен риган
1 каф.ч. олио
червен пипер
черен пипер
лют пипер /по желание/
3 ч.ч. зелев сок (или гореща вода)

Приготвяне:
Празът се нарязва на ситно и се задушава в тенджера с олио. Към него се прибавя предварително измития ориз и една чаша течност. В зависимост от това колко е кисело зелето за сармичките може да се използва зелев сок или гореща вода. Разбъркайте и добавете подправките – червен пипер, черен пипер, лют пипер (по желание), риган. Накрая се слагат орехите. Махнете от огъня, когато набъбне ориза и попие течността. Оризът не бива да е напълно сварен.
За да станат сармичките малки и стегнати зелевите листа се нарязват на квадрати. Използвайте най-меката част на листата, нищо че така се хаби повече зеле. От него може да си приготвите нещо друго – салатка например. Сармите се навиват като пликче с по една кафена лъжичка от оризовата смес. След това се подреждат в тенджерата и към тях се прибавят 2 чаени чаши зелев сок (гореща вода)

Салата с кисело зеле за Бъдни вечер


Салата с кисело зеле рецепта
по рецепта на Черпак с мерак

Продукти:
600 г. кисело зеле
400 г. боб от консерва
3 червени чушки (сушени)
2-3 скилидки чесън
50 мл. зехтин
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. хрян от бурканче
1 ч. л. ким
сол за чесъна

Приготвяне:
Сухите чушки се накисват във вряла вода за 10 минути. Когато омекнат добре се нарязват. След това се нарязва киселото зеле. Чесънът се счуква в дървено хаванче с малко сол. В подходяща купа се смесват чушките и зелето с оцеден боб от консерва. Прибавя се червен пипер, зехтин и предварително стрит в хаванче хрян. Разбърква се добре и се сервира.

Постни пълнени чушки за Бъдни вечер


Постни пълнени чушки рецепта
от Рецепти прелитащи през океана 

Продукти:
4 с.л олио (зехтин за готвене)
3 глави кромид лук нарязани на ситно
1 морков нарязан на малки кубчета
500 г. сварен бял боб
12-15 сушени червени чушки (или повече в зависимост от големината им)
1 с.л. червен пипер
1-2 с.л. лютеница (по желание)
1 с.л сух джоджен
2 ч.л суха чубрица
1/4 ч.ч вода
2 с.л олио (зехтин)
Сол

Приготвяне:
Сухите чушки се накисват за 20-30 мин. в гореща вода, докато омекнат. В подходящ съд загрейте 4 с.л. олио (зехтин) и задушете лука и моркова на слаб огън, докато омекнат. Прибавете червен пипер и бъркайте около минута, докато сместта поеме мазнината. След това добавете сварения боб и лютеницата. Разбъркайте добре и сложете подправките – джоджен, чубрица и сол на вкус.
Напълнете чушките с получената смес. Наредете ги в намазана тава и полейте с вода. Намажете чушките отгоре с олио (зехтин) и поставете във фурната. Пече се на 180С (375Ф) за около 30 минути.

Лукчета в гърне за Бъдни вечер


Лукчета в гърне рецепта
по рецепта на Сладко и Солено

Продукти:
1 кг. малки лукчета
1 глава лук
1 морков
2-3 домата (пресни, от консерва или доматен сок)
1 ч.л. червен пипер
½ ч.ч. червено вино
2-3 глави чесън
чубрица,черен пипер, дафинов лист
2 с.л. брашно
олио
2-3 с.л. брашно за подмазване на капака

Приготвяне:
Малките лукчета се почистват най-лесно, като се залеят с вряла вода за няколко минути. Така външните люспи се отстраняват с едно стисване между пръстите.

Нарежете главата лук и моркова на дребно и задушете в няколко лъжици олио, докато омекнат. Прибавете почистените лукчета и продължете да задушавате още 10 мин. След това поръсете с червен пипер. Залейте с вино. Добавете нарязани домати и почистени скилидки чесън. Долейте 2-3 чаши вода. Прибавете подправките – сол на вкус, чубрица, червен пипер и дафинов лист.
Прехвърлете сместта в пръстен съд (гърне или гювеч). С малко брашно замесете меко тесто и запечатайте капака.
Пече се в средно загрята фурна за час и половина. Отворете съда 10 мин. преди да се опече напълно ястието и добавете размито с вода брашно за сгъстяване. Извадете от фурната и оставете гозбата да отдъхне около 20 мин. в глинения съд.

Боб на фурна за Бъдни вечер


Боб на фурна рецепта
по рецепта на Хляб и сол

Продукти:
2 ч.ч. зрял бял фасул
2/3 ч.ч. ориз
1 глава кромид лук
2 моркова
3-4 чушки
1 лютива чушка
1 с.л червен пипер
1 ч.ч. домати от консерва
100 мл. олио
джоджен
черен пипер
сол на вкус

Приготвяне:
Бобът се накисва от предната вечер. На следващия ден се сварява, заедно с нарязаните моркови и олио. След като се свари прибавяме солта и оставяме на котлона да поври още 15 минути
Лукът с нарязаните чушки се запържва в тиган, докато омекнат. После се прибавя предварително измития ориз. Когато се запържи се поръсва с червен пипер. Разбърква се няколко пъти и веднага се слагат доматите. Сварения фасул се оцежда предварително и се прибавя към ориза. После се овкусява с подправките – черен пипер и джоджен. След това ястието се изсипва в гювеч и се разрежда с бульона от фасула. Течността първоначално трябва да е на нивото на боба, ако се окаже недостатъчна добавете още по време на готвенето. Запича се във фурна на 200 градуса за около 20 минути.

Чесън с орехи за Бъдни вечер


Чесън с орехи рецепта
по рецепта на Вкуснотека

Традиционната рецепта се прави от 3 глави изчистен чесън, 200 гр орехи и 7-8 филии хляб, накиснат в топла вода и оцеден. Всички продукти се разбиват с пасатора. Прибавя се олиото и се овкусява със сол и лимонов сок. Елементарно, почти всички го знаят, за това избрахме по-засукана рецепта - Топеница от сушени червени чушки, чесън и орехи

Продукти:
100 гр. сушени червени чушки
2 скилидки чесън
шепа орехи
сол
струйка зехтин

Приготвяне:
Поставете чушките във вряща вода да набъбнат за няколко минути. След това ги прехвърлете в блендера. Добавете чесън, орехи, зехтин и сол. Пасирайте за няколко минути. После прибавете малко от водата, в която са вряли чухките и отново пасирайте, докато се получи хомогенна смес. Поставете топеницата в купичка, а отгоре поръсете с орехи.

Печена тиква за Бъдни вечер


печена тиква за бъдни вечер
по рецепта на Когато готвенето стане страст

Продукти:
1 кръгла тиква
сушени плодове
стафиди
ром за накисване на стафидите
орехи
1 кутия локум
1 ч.л. канела
щипка индийско орехче
1 ванилия
мед (по желание)

Приготвяне:
Първо трябва да подготвим сушените плодове и ядките за пълнежа: Сушените плодове се нарязват на парченца. Ако са прекалено сухи се накисват за малко в топла вода. Стафидите се заливат с ром. Орехите се нарязват на едри парчета с нож, а локума се реже на 4.
Смесете всички компоненти в купа и прибавете ароматите. Ако смятате, че няма да е достатъчно сладко прибавете 1-2 с.л. мед.
Следва да подготвим тиквата: Измийте я добре. Изрежете капаче в горната част. С лъжица почистете семките. След това напълнете тиквата с микса от ядки и сушени плодове и затворете капачето.
Поставете тиквата в тава и налейте на дъното чаша вода. Покрийте с алуминиево фолио и поставете във фурната. Пече се на 200 градуса за 2 часа. Ако водата се изпари, долейте още по време на печенето. После махнете фолиото и печете още 30 минути. Проверете дали е готова, трябва да е омекнала. След това махнете капачето и запечете на горен грил докато се зачерви ръбчето на отвора.
Сервира се нарязана на резени. По желание може да полеете парченцата със стуйка мед.

Ошав за Бъдни вечер


Ошав за Бъдни вечер
по рецепта на Keranova

Традиционният ошав за Бъдни вечер се прави от най-различни сушени плодове - сливи, ябълки, кайсии, стафиди, череши, каквото има. Подсладява се с 100 гр. мед и 100 гр. захар. Сушените плодове се измиват добре и се накисват от предната вечер. Трябва да киснат поне 12 часа. После се изваждат. На дребно сито се прецежда течността и плодовете отново се заливат с нея. Прибавя се захар и мед. Вари се, докато омекнат.
За всички, които са пропуснали да накиснат сушени плодове избрахме бърза рецепта - Компот от ошав за Бъдни вечер

Необходими продукти:
500 гр сушени плодове
2 л. вода
200 гр захар
1 ябълка
1 круша
Канела и карамфил (по желание)

Начин на приготвяне:
Сушените плодове се слагат в тенджерата под налягане. Заливат се с 2 литра вода и се варят 10 минути. След като заврат се изключва котлона и се оставя тенджерата да изстине на него. После ябълката и крушата се нарязват на дребни парченца и се прибавят към сварения ошав. Слага се захарта и се вари още 10 минути. Ако предпочитате подправки със силни аромати може да прибавите канела и карамфил, ако не - оставете натурално. Сервира се студено.

Жито с бисквити за Бъдни вечер


Жито с бисквити за Бъдни вечер
по рецепта на my candy kitchen

Свареното жито е традиционен десерт за Бъдни вечер, който може да се приготви по най-различни начини. Тъй като трябва да е постно, житото не бива да се вари с мляко. За овкусяването избрахме лесна рецепта – варено жито с бисквити и орехи

Продукти:
200 гр. жито
смлени бисквити
смлени орехи
пудра захар

Приготвяне:
Житото се вари във вода, докато се разпукат зърната. След това се оцежда. Добавят се орехите, захарта и бисквитите. Разбърква се добре. Поставя се в чинията за сервиране и се поръсва с пудра захар или смлени орехи.

Тиквеник за Бъдни вечер


Тиквеник за Бъдни вечер
по рецепта на Наслада с Катерина

Последното ястие е задължително за празничната трапеза. Избрахме рецепта за сладък тиквеник за Бъдни вечер от блога на Катерина

400 гр. пюре от тиква
100 гр. пудра захар
60 гр. суров ориз
100 гр, стафиди
100 гр. едро нарязани орехи
1 ч.л. канела
4 зрънца ситно стрит карамфил
10 кори за баница
100 гр. разтопено масло

Включете фурната да загрява на 180C с вентилатор.
Тиквеното пюре се смесва със захарта, ориза, стафидите, орехите и подправките. В тавичка се подреждат една върху друга 5 кори, които се надиплят според формата на тавата, а помежду им се маже с масло. Върху тях се поставя плънката, разпределена равномерно. Завива се с останалите 5 кори, като помежду им пак се маже с масло. Най-отгоре също намажете с масло. Нарежете с остър нож най-горните кори на ромбоиди. Пече се 40-45 мин. до златисто кафяво. После нарежете на парчета, оставете да изстине и поръсете с пудра захар.



Вижте също:

Меню за Коледа с най-лесните рецепти от кулинарните блогове


8 коментара :
  1. Благодаря за оказаната чест, моята рецепта да е на вашата страничка!
    Честита Коледа и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Surdechno vi blagodaria za prekrasnoto meniy !Vsichki iastia gi obojavam !Golemi vkysotiiki !!!
    Veseli praznici !!!

    ОтговорИзтриване
  3. Питката е по-хубава ако се направи със зелев сок вместо вода.Добавя се 1-2 с.л олио.Сол не се слага,защото зелевия сок е солен.Става чудесна питка т.е. продуктите са следните-зелев сок,брашно и 1-2 с.л.олио.Замесва се средно меко тесто-да не лепне по ръцете,размесва се питката в намазнена с иолио тава ,престоява 10-15 минути и се пече в затоплена фурна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за рецептата, Мария! Не съм правила содена питка със зелев сок до сега, но тази година ще я включа в менюто за Бъдни вечер

      Изтриване
    2. Само зелев сок, олио и брашно? Ами сода?

      Изтриване
  4. Благодаря за страницата. Ще имам гости за Бъдни вечер и Вашите рецепти много ще ми помогнат. Само дано намеря жито в магазините, не съм в България. Иначе имам сушени чушки и джоджен от градината на баба. Най - доволна е дъщеря ми, тя е веган

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации