Идеи за прически

Как да махна дъвка от дрехи

махане дъвка от дрехи
Сигурно сте чували, че в Сингапур има закон, който забранява производството и продажбата на дъвки, а глобата за изплюта на земята дъвка е цели 500 долара. Ако ви се струва прекалено, значи никога не сте попадали в неприятната ситуация да стъпите или още по-лошо, да седнете на дъвка.

За съжаление досадните дъвки се махат трудно, а по дрехите оставят ужасни петна. Вижте как да се справим с проблема сами в домашни условия и да спестим малко време и пари от химическото чистене.

В нашия наръчник ще намерите най-популярните начини за махане на дъвка от дрехи - ефикасни методи за почистване на петна от дъвки за различни материи.


1. Как да махна дъвка от дънки с гореща вода

Два метода за дрехи от деним и всякакви панталони от здрави платове

- чрез накисване
Накиснете дънките в много гореща вода. Разбира се повредения участък на дрехата трябва да остане откъм горната страна и водата да го покрива. После с нещо остро изстържете дъвката. По-голямата част от нея се маха лесно, а остатъците по денима може да отстраните с четка за зъби.

- чрез заливане
Сварете малко вода в чайник (или термокана) и залейте повреденото място на дънките. Пуснете струята вряла вода директно върху дъвката (не около нея). Оставете за минутка парата хубавичко да удари и дъвката да омекне добре. После отстранете с четка за зъби като движите само в една посока.

Как да махна дъвка от дънки

2. Как да премахнем дъвка от кожено яке с лед

Метода е подходящ за дрехи и чанти от естествена и изкуствена кожа

Замразете дъвката с кубче лед. Търкайте с леда върху нея, докато се втвърди. За да не замръзнат пръстите ви дръжте ледчето през салфетка. Щом дъвката стане достатъчно твърда пристъпете към внимателно отстраняване. Може да използвате нож за масло, опакото на ножиците или друг тъп инструмент, с който не бихте разрязали или надраскали кожата. Отстранете с пръсти през хартиена кърпа.

После почистете мястото с памучен тампон. Добре е тампона да е напоен със специална течност за почистване на кожа, но ако нямате такава може да използвате глицерин или тоалетно мляко. След това вземете парченце тиксо. Залепете върху остатъците от дъвката и дръпнете рязко. Повторете няколко пъти докато се изчисти всичко. Накрая отново почистете с тампона и якето ви ще е като ново.

3. Как да отстраним дъвка чрез замразяване

Подходящо за дрехи, които се свиват при пране в гореща вода (от памук, лен и др)

Сгънете повредената дреха и я поставете в найлонов плик, така че дъвката да остане отгоре. Внимавайте да не залепне към стените на плика. Ако нямате достатъчно голям плик, може да поставите дрехата върху обикновена торбичка направо във фризера. След това изчакайте дъвката да замръзне и отстранете с тъп нож, за да не скъсате материята.

Направете го колкото е възможно по-скоро след изваждането на дрехата от фризера. Дъвката не бива да омеква и да се разтяга, но ако това все пак се случи, поставете дрехата отново във фризера или опитайте да замразите дъвката с кубче лед.
Този метод работи добре и за отстраняване на дъвка от обувка

махане дъвка с ютия

4. Как да махнем дъвка с ютия

Метода е подходящ за дрехи от тънки материи

Сложете парче картон върху гладачната маса. Може да използвате капака на кутия от обувки например. След това поставете повредената дреха с дъвката надолу, т.е. към картона. Пуснете ютията на средни настройки (не много гореща), за да не изгорите фината материя. Започнете да гладите докато дъвката не прилепне към картона.
Този вариант работи добре и за почистване на дъвки от килими и мокети

5. Чистене на дъвка от дрехи с оцет

Метода не е подходящ за дрехи от деликатни материи (коприна, фин вълнен плат и др)

Загрейте чаша оцет в микровълновата печка или на котлона до температура малко преди кипене. След това намокрете стара четка за зъби в оцета и търкайте с нея върху дъвката. Правете това бързо, защото оцета действа най-добре докато е горещ. Продължавайте да търкате до отстраняване на дъвката. Ако е необходимо претоплете оцета. Накрая естествено трябва да изперете дрехата, за да се премахне неприятната миризма на оцета.

6. Почистване на дъвка върху дрехи с течен сапун

Метода е подходящ за дрехи от деликатни материи

Намокрете с течен сапун мястото на дрехата, където е залепнала досадната дъвка. Сапуна трябва да проникне добре в тъканта. За целта може да използвате четка за зъби, с която да го втриете в плата. Това ще помогне за по-лесното отстраняване на дъвката. Когато плата е добре напоен вземете тъп нож и внимателно изстържете дъвката без да повредите тъканта. Накрая с пръсти отстранете остатъците. Може да изперете дрехата и на ръка, така или иначе вече е готова сапунисана.

изчистване на панталон с бензин

6. Как да изчистим дъвка от панталон с бензин

Подходящо е за костюми от вълнен плат, габардин и др.

Сложете малко бензин върху мястото със залепената дъвка. Бъдете внимателни, бензинът е лесно запалим! Достатъчно е да използвате съвсем малко количество. Навлажнете плата и ще видите, че дъвката лесно ще се отдели. Ако има остатъци може да ги изстържете с четка за зъби, тъп нож или шпатула. После веднага изперете дрехата, за да не се налага да викаме пожарната.

7. Как да почистим дъвка от дреха със спирт

Подходящо е за фини материи и дрехи с принтове

Вземете парцал или гъба и изсипете съвсем малко спирт за разтриване. Нанесете върху дъвката и изчакайте няколко минути алкохола да подейства. После отстранете внимателно дъвката с помощта на пласмасово ножче или дървена шпатула. Би трябвало да стане доста по-лесно от нормалното.
Този метод работи добре и за почистване на дъвка от тапицерията на колата



8. Махане на залепнала дъвка с лакочистител или ацетон

Метода не е подходящ за деликатни материи, гладка кожа и промазка

Този вариант съм изпробвала лично върху кожено палто от лисица. Получи се, но за много скъпи кожи ви съветвам да не рискувате, а да потърсите професионална помощ в химическото чистене. Предполагам, че метода работи добре за кожи с по-твърд косъм (бобър, видра, нутрия) Повече за поддръжката на кожени палта може да видите тук.

Нека се върнем към злополучната дъвка:
Поставете малко ацетон (лакочистител) върху памучен тампон и разтъркайте. Отстранете дъвката с пръсти (може да ползвате гумена ръкавица) После отново навлажнете с тампона. Остатъците от дъвката се втвърдяват, пробвайте да ги издърпвате внимателно с пръсти (аз го правих косъм по косъм :))

1 коментар :

Популярни публикации