Идеи за прически

Кралските булчински рокли през годините

На прага на голямото събитие – Кралската сватба на века, нека си припомним кралските сватби от близкото минало и да разгледаме най-красивите булчински рокли, които са носили коронованите особи.

Много спекулации има около името на дизайнера, направил роклята за Кейт Мидълтън.
Кой ще е той, трябва да почакаме още малко, за да разберем. А дотогава нека видим кои дизайнери са сътворили най-известните кралски булчински рокли през годините

Започваме, както подобава с английския кралски двор:

Кралица Елизабет II

Кралицата на Великобритания се омъжи за принц Филип в Уестминстърското абатство през 1947 г. Сватбената рокля на тогавашната принцеса е направена от сатен в цвят слонова кост. Украсена е с апликации от прозрачен тюл със сребърна нишка, кристали и 10 000 малки перли. Булчинската рокля на кралицата е творение на Норман Хартнел (Norman Hartnell)

Сватбената рокля на Кралица Елизабет II


Принцеса Маргарет

По-малката сестра на британската кралица - принцеса Маргарет се омъжи през 1960 г. за сър Антъни Армстронг-Джоунс в Бъкингамския дворец, облечена в семпла булчинска рокля, дело на Норман Хартнел, същият дизайнер, който направи сватбената рокля на кралицата и роклята за коронацията на Елизабет II през 1953 г.

Булчинската рокля на Принцеса Маргарет

Принцеса Ана

Принцеса Ана, дъщеря на кралица Елизабет Втора, в булчинска рокля с дълги ръкави и затворено деколте на сватбата си с Марк Филипс през 1973

Сватбената рокля на Принцеса Ана

Лейди Даяна, принцеса на Уелс

Лейди Даяна Спенсър се омъжва за Принц Чарлз на 29 юли 1981 г. в булчинска рокля с разкошен кренолин, пищни буфан ръкави и впечатляващ шлейф. Сватбената рокля е творение на британските дизайнери Дейвид и Елизабет Емануел.

Сватбената рокля на Принцеса Даяна

Сара Фъргюсън, дукеса на Йорк

Сара Фъргюсън се омъжва за принц Андрю, брат на принц Чарлз, на 23 юли 1986 г. в сватбена рокля, която има сходен стил с роклята на лейди Даяна. Дизайнер на булчинската рокля е англичанката Lindka Cierach

булчинската рокля на Сара Фъргюсън

Прави впечатление, че булчинските рокли в английския кралски двор са много консервативни, дори тези, които са по-близо до съвремието ни. Нека видим дали е така и при останалите кралски фамилии.

Принцеса Максима, Холандия

Максима Нидерландска се омъжи за холандския престолонаследник принц Вилем-Александър Нидерландски в сватбена рокля от сатенен с разкошен кренолин, дълги ръкави и затворено деколте. Красив дантелен воал и корона допълват тоалета. Дизайнер на роклята е Valentino.

Принцеса Максима булчинска рокля

Принцеса Мари-Шантал, Гърция

Принцеса Мари-Шантал се омъжи за гръцкия Принц Павлос през 1995 г. в дантелена булчинска рокля с пищен кренолин и великолепен воал от дантела. Сватбената рокля е творение на италианския дизайнер Valentino

Принцеса Мари-Шантал от Гърция

Принцеса Марта-Луиз, Норвегия

Норвежката принцеса Марта-Луиз се отказа от наследяване на трона, титлата нейно величество, издръжка и всичко останало, за да се омъжи по любов за писателя Ари Бен през 2002 г. На сватбата принцесата беше облечена в двойна сатенена рокля с висока яка, дълги ръкави и дълъг шлейф:

Принцеса Марта Луиз от Норвегия

Принцеса Мете-Марит, Норвегия

Принцеса Мете-Марит и норвежкия престолонаследник принц Хокон Магнус сключиха брак на 25 август 2001 г. Принцесата е облечена в семпла булчинска рокля с четвъртито деколте, дело на норвежкия дизайнер Ove Harder Finseth. За времето си сватбата им предизвика огромен скандал, тъй като Мете-Марит произхожда от народа и има дете от първия си брак с осъждан за притежание на наркотици.

Сватбената рокля на Принцеса Мете-Марит, Норвегия

Летисия, принцеса на Астириас

Летисия Ортис се омъжи за испанският престолонаследник принц Фелипе на 22 май 2004 г. в разкошна рокля с V-образно деколте, висока яка и дълги ръкави с изящни бродерии. Булчинската рокля е творение на испанския дизайнер Manuel Pertegaz.

Принцеса Летисия в булчинска рокля

Принцеса Виктория, Швеция

Бъдещата кралица на Швеция - принцеса Виктория изненада света като избра за съпруг бившият си личен треньор по фитнес Даниел Вестлинг. Сватбата се състоя миналата година (2010 г.). Принцесата беше облечена в сватбена рокля от сатен с деколте през раменете, дело на шведския дизайнер Par Engshed.

Принцеса Виктория булка

Принцеса Мари, Дания

Принцеса Мари се омъжи за престолонаследника на Дания - принц Йоахим през 2008 г. в пищна сватбена рокля с разкошен кренолин, овално деколте и дантелен воал. Дизайнер на роклята е датчанинът Uffe Frank

Сватбената рокля на Принцеса Мари от Дания

Анамари, херцогиня на Парма и Пиаченца

Принцеса Анамари се омъжи за принц Карлос, херцог на Парма и Пиаченца през 2010 г. Булката беше облечена в семпла права рокля с драпирана горна част: Корона и разкошен воал допълват сватбения тоалет на херцогинята.

Анамари, херцогиня на Парма и Пиаченца

Кралица Рания, Йордания

Рания ал-Ясин се омъжва за Абдула II (тогавашен престолонаследник, сегашен крал на Йордания) в пищна булчинска рокля със златни бродерии, дело на Bruce Oldfield. Любопитен факт е, че Рания не става автоматично кралица на Йордания след възкачването на Абдула II на престола, а получава титлата с кралски указ от съпруга си.

Кралицата на Йордания Рания в булчинска рокля

Грейс, принцеса на Монако

От холивудска звезда, Грейс Кели се превърна в реална принцеса, омъжвайки се за принца на Монако – принц Рение Грималди III през 1956 г. За жалост, съдбата на принцесата е трагична. Тя загива при катастрофа през 1982, а принца не се е женил повече.
Данталената рокля, творение на Helen Rose е смятана от мнозина за най-красивата булчинска рокля на всички времена

Грейс Кели, принцеса на Монако, с най-красивата булчинска рокля за всички времена

С нетърпение ще очакваме да видим роклята на Кейт Мидълтън. Каквато и да е тя, който и да е дизайнерът и, едно е сигурно - ще заеме достойно място в хрониката на кралските булчински рокли



Сватбените рокли на принцесите в наше време може да видите тук:

Втората сватбена рокля на Кейт Мидълтън


Булчинската рокля на принцеса Шарлийн от Монако


Булчинската рокля на принцеса Стефани от Люксембург

Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации