Идеи за прически

Как да направим бански с дантела най-лесно

Моят чисто нов бански костюм без време претърпя пълна промяна и от обикновен бански с къдрици се превърна в модерен бански с дантела.

Този тотален рефешън се случи, защото купих банския онлайн и когато го изпробвах с ужас установих, че производителя е спестил доста материал. Чашките на горнището бяха прекалено оскъдни, а долнището много изрязано – нито прашка, нито бикини

Хрумна ми, че с малко дантела спокойно бих могла да превърна дефекта в ефект. Получи се добре и стана толкова лесно, затова реших да споделя опита си с вас. Вижте как да направим бански с дантела най-лесно:

Как да направим бански с дантела преди и след


Каква дантела за бански да изберем

Ключът за лесно, бързо и качествено изпълнение на задачата се крие в избора на подходяща дантела. Банските принципно се изработват от еластични материи и по краищата им обикновено има ластици, така че ластичните дантели са логичният избор.

Освен достатъчно еластична, добре е дантелата да е по-твърда, да е с по-гъста плетка и фабрично завършени краища. За моя бански купих 50 см ластична дантела с ширина 14 см, фабрично завършена от двете страни. Разрязах с ножицата през средата и се получиха две ленти с ширина 7 см. и с къдрички в единия край.

Как да прикачим дантела към долнище на бански

Как да прикачим дантела към долнище на бански

От всяка лента отрязах по едно парченце с дължина, колкото ми е необходимо за чашката на горнището. Останалата дантела прикачих към долнището. С помощта на топлийки разпределих дантелата по ластика на единия крачол, после на другия.

В гърба на долнището прикачих дантелата изпъната, а в участъка на къдриците направих лек набор. Топлийките набодох до самия ластик (не върху него), разбира се оставих резерва на дантелата (по-малко от 1 см. е достатъчно, за да може да се подгъне)

Как да зашием дантела за долнище на бански

Как да зашием дантела за долнище на бански

За зашиването на дантелата към банския ще използвам силонов конец. Разликата между обикновените (памучни) конци и силоновите е, че вторите са еластични. Идеални са за ластични материи и реагират на опън, така няма опасност шевовете да се накъсат.

Самият шев направих на ръка със силонов конец вдянат на два ката в ръчна игла. Подгънах дантелата навътре към банския, така че да не се виждат резерви. Започнах да шия откъм вътрешната страна на крачола върху вътрешната страна на ластика с гъст фестон бод. Получава се нещо като оверлог на ръка.

После направих още един тегел, този път откъм външната страна на ластика. Така хем укрепих повече, хем скрих резервата на дантелата.

Как да прикачим дантела към горнище на бански

Как да прикачим дантела към горнище на бански

С помощта на топлийки прикачих дантела към горнището на банския. Изпънах дантелата без да я разпъвам и набодох топлийките откъм външната страна на всяка чашка, непосредствено до вътрешната страна на ластика. Фиксирах с топлийки късите страни на дантелата: в долния край към основата на банския и в горния край към презрамката.

За разлика от долнището, при горнището дантелата е изпъната и ако шарките на двете страни се различават драстично ще бие на очи, затова внимавах при прикачането двете чашки на горнището да имат дантели с еднакви фигури.

Как да зашием дантела за горнище на бански

Как да зашием дантела за горнище на бански

Зашиването на дантелата за горнището на банския става по същия начин като при долнището. Отново използвах силонов конец на два ката и ших с гъст фестон бод на ръка. Започнах от вътрешната страна на ластика и подгънах резервата на дантелата навътре, така че да се скрие.

Заших първия шев. После направих тегелите на късите страни със същата проста техника. Долния край на дантелата захванах към основата на горнището, а горния към презрамката. Накрая направих още един тегел по външния край на ластика за укрепяне на шева и затваряне на резервата.

Бански с дантела лице и опаки

Бански с дантела (лице и опаки)

Благодарение на качествената дантела и силоновите конци моят бански придоби съвсем нов облик супер лесно. Ших върху ластика по краищата на долнището и горнището. Там е достатъчно дебело, затова не личат никакви следи и върху лицето на банския няма дупки, нито се виждат конци.

Обръщам банския на опаки – няма резерви, всичко е добре скрито и надеждно зашито. Единствения недостатък е, че нямах розов силонов конец, затова работих с кремав, но това не е голяма беда. Дантелата е с гъста плетка и шевовете почти не личат.

Бански с къдрици и дантела предница и гръб

Бански с къдрици и дантела (предница и гръб)

По принцип банските костюми се шият със специализирани оверлози, каквито повечето хора нямат в домовете си. А дантелата може да се зашие към банския със стреч бод на домашна шевна машина, но сами видяхте, че става много по-лесно на ръка. С тази простичка техника няма опасност да се разпънат ластиците, нито да се разтегли материята на банския.



Моят бански с къдрици и дантела стана много лесно и се получи добре, не мислите ли :) На снимките по-горе може да видите как изглеждат предницата и гърба.

Остава само да го разходя до морето. А вие може да използвате идеята както за реновиране на стар бански, така и за рефешън на нов бански като мен. Успех!

Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации