Идеи за прически

Как да направим плетена термо шапка най-лесно

Обожавам плетивото, но нямам никакво време да плета, ако и вие сте така, вижте най-лесния начин да си направим сами плетена шапка за няколко минути, при това изобщо няма да плетем. После ще ушием подплата за шапка само с един шев и с още един ще превърнем обикновената шапка в термо шапка.

Как да направим плетена термо шапка най-лесно


Ще ни трябва плетиво и топла подплата

Обещах, че няма да плетем, затова ще направим шапка от готово плетиво. В гардероба ви със сигурност има все някаква плетка, която става за целта. Стар пуловер или позабравена жилетка вършат идеална работа. Аз ще използвам един лилав шал, който купих заради цвета, но не го нося защото е прекалено голям.

Ще ни трябва и нещо за подплата на шапката. Изберете мек плат който да топли добре, да не е много дебел и да има някаква еластичност. Аз ще използвам полар. Този плат е идеален за топла подплата на шапка – мек и еластичен е, не е скъп и не се нищи, какво повече да иска човек.

Да направим плетена шапка без плетене

Разбрахме се, че изобщо няма да плетем - ще шием, ама съвсем малко. Уверявам ви, че елементарни шивашки умения са напълно достатъчни. Цялата технология за изработването на плетена шапка без плетене се състои от няколко шева, които могат да се направят на ръка.

Първо да скроим шапката:

След като изберете плетивото очертайте и изрежете правоъгълник с размер 30 см дължина (или колкото искате да е висока шапката) и 50 см ширина (или колкото е обиколката на главата). Това е цялата кройка на шапката.



Важно е да съобразим следното:

Ширината на шапката трябва да е еластична т.е. плетивото да се разпъва в тази посока. Дължината на шапката трябва да започва с фабрично изплетен ластик, това спестява много труд, както ще видите по-надолу.

За да не се разплита плетката:

Повечето плетени материи много лесно пускат бримки при рязане. Добре е да зачистим изрязаните страни, за да не се разплете шапката още преди да сме я ушили. Това може да се направи най-лесно с оверлог, със зиг-заг на машината или с фистон бод на ръка.

В моя случай само горната страна на шапката има нужда от зачистване, долната страна е с фабричен ластик, фабрично завършени са и двете къси страни

Как да зашием плетена шапка

Краткият отговор е: много лесно. Трябва ни голяма игла с широко ухо и здрав конец прежда. После за няколко минути правим един шев бод зад игла, с който може да се справи дори дете. Зашийте на ръка по цялата дължина на шапката. Внимавайте да не остават дупки и шевът да изглежда красиво от лицевата страна.

Как да зашием плетена шапка

Както споменах долния край на шапката има фабричен ластик, така че няма нужда да го обработваме допълнително. А горният край за момента представлява голям отвор, който трябва да се зашие, ето как:

1. С иглата прокарайте конец по цялата обиколка на отвора. Шевът трябва да е хлабав и конеца да се движи свободно. После издърпайте конеца. Целта е да се набере плетивото и отвора да стане съвсем малък.
2. Сега трябва да зашием дупката. Прокарайте иглата в срещуположните страни няколко пъти докато отворът се затвори изцяло. Завършете с възел и гледайте шевът да е здрав.
3. Направете няколко бода с възел от горната страна и още няколко по обиколката на предишния шев. Целта е да оформим вътрешността на шапката и да я заздравим.

Как да зашием шапка от плетиво

Да направим подплата от полар

Освен, че топли подплатата спомага шапката да изглежда по-добре. Изпъва плетивото и показва повече от красотата на релефните плетки. В три лесни стъпки бързо и лесно може да си направите сами подплата от полар за всяка шапка.

1. Очертайте и изрежете правоъгълник с размери 27 см дължина (или с 3-4 см по-късо от дължината на плетивото) и 55 см ширина (или обиколката на главата + 5 см за резерви и комфорт)
2. Сгънете плата на две. Очертайте овал от горната страна.
3. Направете тегел по очертаното. Целта е да затворим подплатата. Започнете и завършете със заячка. Накрая изрежете резервите на 1 см от шева и подплатата е готова.

Как да направим подплата за термо шапка

Да превърнем обикновената шапка в термо шапка

До тук имаме вече готови обикновена плетена шапка и подплата за нея. Сега ще ги сглобим по възможно най-лесния начин и ще получим термо шапка за нула време. Впрочем методът работи за всякакви шапки, дори за онези които сме купили от магазина. Лесно и бързо може да превърнем обикновена шапка в термо шапка така:

Прегънете подплатата на две. Намерете центъра и отбележете. Зашийте центъра на шапката за центъра на подплатата с 2-3 бода на ръка. Завършете с възел и гледайте да е здраво зашито за резервите. Бодът не трябва да се вижда от лицевата страна. Токущо направихме заячка в центъра. По същия начин направете още 2-3 заячки по съединителния шев на шапката и подплатата. Целта е подплатата да се закрепи към шапката, да не излиза и да не се мести.

Как да превърнем обикновената шапка в термо шапка

Почти сме готови, остава само да затворим долната страна на шапката. Най-лесно това става с един тегел на машината, но който иска може да си поиграе на ръка. Машинният шев ще се вижда от лицевата страна, но ако шапката е достатъчно висока може да се носи подвита в долния край. Това хем ще прикрие шева, хем шапката ще стои по-стабилно, хем ще изглежда по-добре.



И така... благодарение на заячките подплатата стои мирно в шапката. Изпъваме я добре, напъхваме я хубаво в шапката като гледаме да не дърпа плетивото. После прегъваме ластика и фиксираме с топлийки мястото на шева. Добре е шева да застъпи само 1-2 см от подплатата, за да не стане твърде дебело когато подвием ластика.

Следва да затворим шапката с тегел на 1 мм по края на фабричния ластик. Който иска може да го направи със скрит бод на ръка. Аз обичам бързите и лесни неща затова избирам машината.

Как да превърнем обикновена плетена шапка в термо шапка

Да украсим шапката с пухен помпон

Накрая ще украсим шапката с пухен помпон, защото е модерно и изглежда неотразимо. Аз избрах голям помпон в цветовете на дъгата. Как го направих ще ви покажа друг път. Последната ми мания са сменящи се помпони, затова направих и тази шапка с подвижен помпон, как вижте тук.

Честно казано повече време ми отне да опиша как се прави плетена термо шапка, отколкото да я направя. Опитайте, с този лесен начин става за максимум половин час.

Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации