Идеи за прически

Поза Лотос и по-лесните варианти за начинаещи

Според йогите позата лотос лекува всички болести и пробужда духовната енергия. Как иначе, това е позата на Буда. Наречена е на свещеното цвете лотос и символизира чистотата и съвършенството. Тази асана заема най-важното място сред всички йога упражнения.

Позата лотос (Падмасана) и неговите по-лесни варианти – Полулотос (Сидхасана) и Лесна поза (Сукхасана) са най-подходящите асани за медитация и йогистко дишане. Използват се против стрес, за концентрация на паметта и в дихателните упражнения.

Поза Лотос (Падмасана)


Как се изпълнява поза Лотос

Тази асана е подходяща за по-напреднали, за начинаещите е трудна, но с търпение и постоянство всичко се постига.

Седнете на пода върху килимчето и изпънете напред краката си. Сгънете дясното коляно. Хванете долната част на десния крак с двете ръце - лявата поставете отгоре в предната част на крака откъм пръстите, а дясната ръка промушете отдолу и хванете ходилото откъм петата.

Бавно извийте петата нагоре и приближете крака към горната част на лявото бедро. Поставете го върху бедрото. Целта е ходилото да е перпендикулярно спрямо пода, а не успоредно на него. В идеалния случай кракът е максимално извит с ходилото нагоре, а коляното опира в пода. По същия начин процедирайте и с левия крак.

Когато застанете в поза лотос дръжте тялото си добре изправено, а ръцете си отпуснете на коленете. При първия опит ще почуствате болка в коленете. Тогава разтрийте леко самото коляно. Ако болката продължава, спрете и започнете отново на следващия ден.

В лотос трябва да се стои от 3 до 6 минути. Не бива да изпитвате никаква болка. Прекаленото стоене в тази асана може да причини разтягане на сухожилията до болезненост, а при травми на глезените и коленете не е препоръчително изобщо да се изпълнява.

Как да усвоим по-лесно позата лотос

За да овладеете лотоса трябва да упорствате два, три и повече месеца. Тази асана е трудна за изпълнение, а колкото по-възрастен е упражняващият се, толкова повече време ще му трябва, за  да я овладее. Важно е да не се отказвате, а да напредвате бавно и постепенно, без напрежение и травми.

За по-лесно усвояване на позата лотос може да започнете с подготвителни упражнения, като разделите на етапи цялостното изпълнение на тази асана. След това продължете с усвояването на значително по-лесните варианти на позата Лотос: Полулотос (Сидхасана) и т.нар. Лесна поза (Сукхасана)

Поза Полулотос (Сидхасана)

Как се изпълнява поза Полулотос (Сидхасана)

Тази асана е подходяща за начинаещи. Доста по-лесна е от лотоса. Представлява сядане с кръстосани крака.

Седнете на пода, изправете гърба и изпънете краката си напред. След това хванете левия крак с дясната ръка и го сгънете така, че ходилото да опре вътрешната страна на дясното бедро. После свийте десния крак в коляното. Хванете го с ръце и го поставете върху левия, така че петата да опира в срамата кост, а пръстите да лягат в сгъвката на левия крак.

Дръжте ръцете си отпуснати от двете страни на тялото с опрени длани в пода или на коленете. Сидхасана може да се изпълнява по-продължително, стига да се чувствате удобно и да не изпитвате напрежение и болка.

Лесна поза (Сукхасана)

Как се изпълнява Лесна поза (Сукхасана)

Тази асана всъщност е обикновено сядане по турски. Лесната поза може да бъде изпълнена от всеки без особени усилия.

Седнете на пода с изпънати крака. Сгънете десния крак в коляното. Хванете с ръце ходилото на сгънатия крак и го поставете под лявото бедро. След това сгънете левия крак и по същия начин поставете ходилото му под дясното бедро.

Отпуснете ръцете си с опрени длани върху коленете. Изправете хубаво гърба. Гръбначният стълб трябва да е абсолютно изправен, заедно с главата и врата.

Сукхасана е удобна поза, която осигурява здрава опора върху пода. Може да стоите в тази поза толкова време, колкото си поискате, но ако е по-продължително сменяйте краката



Какви са ползите от поза Лотос и другите варианти

Трите пози стимулират таза и гръбначния стълб. Полезни са за корема и пикучния мехур. Разтягат коленете и глезените. Оказват положително въздействие при ишиас и менструален дискомфорт.

Тези асани успокояват мозъка и са идеални за релаксация. Действат против стрес и депресивни състояния. Могат да се изпълняват и по време на бременност, а за лотоса се смята, че улеснява раждането, ако се практикува редовно през цялата бременност.

Няма коментари:
Публикуване на коментар

Популярни публикации