Идеи за прически

Как да не кача килограми по празниците

Наближават празници, а те са свързани с повечко заседяване около трапезата, повечко хапване, пийване и ... да си го кажем направо – преяждане, което води до натрупване на излишни килограми.

диета за празниците

Спазването на диета точно по празниците звучи като “Мисията невъзможна“ и все пак едно разумно, балансирано хранене е по-добре от преяждане с тежки последствия и нарушено тегло.

Ето няколко простички съвета: Как да не прекаляваме с храната по празниците



1. Разум и самоконтрол
Когато се сетите за ядене, първо си отговорете на въпроса “Наистина ли съм гладен“
Мислете за това какво ви се яде докато бавно отивате към кухнята. Представете си храната, която искате да изядете, но не го правете. Изчакайте 15 минути. Ако след това все още усещате глад – яжте. Ако не можете да се сетите за каква храна сте мечтали преди 15 минути – значи изобщо не сте били гладни. Изпийте чаша вода, а ако се чувствате уморени вземете душ и отложете храненето докато огладнеете наистина.

2. Пийте повече вода
Приемайте малки порции вода начесто през деня - това освежава. Водата спомага за усвояването на хранителните вещества и отвежда токсините от организма.


3. Внимателно избирайте храната си
Не хабете скъпоценни калории за чипс, кракери или друг вид безполезна високо калорична храна. Запазете си правото да пожертвате някоя и друга калория в повече за любимите си ястия.

балансирано хранене

4. Не смесвайте различни храни
Разнообразието е солта на живота, но при храненето води до преяждане. Старайте се да не се тъпчите излишно ту със сладко, ту със солено, ту с месо, ту с мезета - независимо дали са в малки количества. По- добре подберете един вид храна при всяко хранене.

5. Не бъдете лакоми
Не пазарувайте прекалено много храна за празниците. Старайте се да не се заседявате около трапезата и да не ходите по няколко пъти до нея. Вземете малка чинийка и когато избирате ястията започнете от плодовете. Високо калоричните сирена и сладкиши оставете последни. Яжте малки порцийки ниско калорична храна.

6. Ако сте на парти с шведска маса - стойте далеч от нея
Нямате представа колко храна може да изядете без да се усетите. А и не бихте искали да прекарате купона около масата, нали.

коледно парти

7. Пийте по-малко алкохол
Алкохолът, както знаем, е главният виновник за трупането на излишно тегло. Да не се пие изобщо по празниците е почти невъзможно, но се старайте да е в малки количества и не забравяйте за чаша вода между питиетата.

8. Ако сте в заведение в празничната нощ
Не е необходимо да изяждате цялата порция, нищо че сте платили скъп куверт. Ако сте се нахранили, просто спрете да ядете.

9. Планирайте добре времето си
Организирайте се и се научете да управлявате очакванията си от празниците, иначе стресът е неизбежен. А стресът, както знаем, е враг номер едно на стройната фигура.
Бъдете реалисти. Едва ли може да направите всичко, което сте намислили за празниците, но за почивка непременно отделете време.

диета за Коледа

10. Умереност и добър баланс
Умереност във всичко - това е ключът към запазване на теглото и добрата форма по празниците:

Яжте повече плодове и зеленчуци, пийте повече вода, ограничете високо калоричната храна, не прекалявайте с алкохола, забавлявайте се, но намерете време и да си починете добре.



Вижте още:
Празнична Диета с Шампанско
Полезни навици за плосък корем
Домашни сокове за детоксикация
Френска диета с месо (за две седмици)

2 коментара :

Популярни публикации